Sve je više adolesceneta među onima koji treba pomoć Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

- Oni su povodljivi i lako dolaze do opijata. Ali na prvom mjestu je konzumiranje alkohola kod maloljetnika. Alkohol im je najdostupniji i on postaje stil življenja mladih ljudi. Mladi ljudi preko pušenja dolaze do marihuane i sintetičkih droga, doznajemo to od dr. Stela Klepac Erstić u sklopu javnozdravstvene akcije o problemima ovisnosti i mentalnom zdravlju. Iako je širok spektar ovisnosti, ona je najpogubnija kod onih koji konzumiraju drogu.

Trend je takav da je sve manje opijatskih (heroinskih) ovisnika, a sve više kokainskih. Iako je uvriježeno da se kokain šmrće, neki ga ubrizgavaju kao i heroinski ovisnici, a da bi se skinuli s najskupljeg bijelog praha, koji im omogućava da budu to što nisu, pribjegavaju heroinu. Kao što i heronski ovisnici, kada im se organizam raspada, umjesto metadonske terapije, radije posežu za alkoholom, prenijeli su nam dio ružne stvarnosti dr. Klepac Erstić i Siniša Kabić , predsjednik udruge Porat. Posljedice je teško liječiti, ali je dobro znati kako se na Zaraznom odjelu kojeg vodi prof. dr. Boris Dželalija može dobiti terapija za hepatisti C.

Zadar je vodeći po broju liječenih evidentiranih ovisnika, a ne po ukupnom broju ovisnika kako se to godinama shvaća u javnosti, napominje dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ).
Njihova služba  danas je organiziralo još jednu  preventivnu akciju u sklopu Mjeseca ovisnosti.
Obično se nakona takve akcije javi više ovisnika za pomoć kako toj službi tako i udruzi apstinenata za pomoć pri resocijalizacij Porat koju godinama vodi Siniša Kaleb. Oni su partneri Zavodu za javno zdravstvo kao i Terapijske zajednice Mondo Nuovo u Nunićima.

- Predstavljamo svoja tri projekta Minus - virus, Uključi se i Korak po korak koja su usmjerena na resocijalizaciju apstinenata, ističe Kabić. Siniša je izašao iz pakla droge i jako puno nam pomaže svojim iskustvom, znanjem i vještinama kao cijela udruga, ubacuje se ravnatelj ZZZJ u informativni razgovor ispred ulaza u Polikliniku.

Na prvom katu su prostorije Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti koju vodi dr. Stela Klepac Erstić. Za njih radi sedmero psihijatara iz zadarske i bolnice na Ugljanu, a tu je još uvijek i dr. Belinda Vuksan koja je sa svojim dragocjenim znanjem i iskustvom u Zavodu angažirana i nakon zaslužne mirovine. Nedavno smo sreli jednog od branitelja, oboljeg od PTSP-a, koji je rekao kako je plakao kada je čuo da je dr. Belinda otišla u mirovinu.

Zavod ima pet savjetovališta u Zadarskoj županiji za sve koji trebaju pomoć za bilo kakav oblik ovisnosti ili mentalnih poremećaja.