S ranim jutarnjim satima policija je širom zemlje počela realizaciju velike akcije razbijanja kriminalne grupe koja se bavila izradom dokumenata za neke od najopasnijih kriminalnih grupacija u Europi, javlja Jutarnji list.

Sumnja se da su pripadnici ove grupe nabavljali i izrađivali originalne putovnice za pripadnike srbijanskog Zemunskog klana, te pripadnike crnogorskih klanova Škaljara i Kavčana. Riječ je o grupacijama s kojima se povezuje više desetaka mafijaških likvidacija na nekoliko kontinenata.

Akciju su policija i Državno odvjetništvo planirali oko godinu dana, da bi se danas ujutro krenulo u sinkronizirana uhićenja prema nizu osoba, od koje su neke smatrane opasnim. Osoba koju policija sumnjiči da je bio glavni šef grupe je N.S.(49) koji je jutros uhićen na području Kozari boka. U akciji je uhićeno i nekoliko policajaca za koje se sumnja da su pripadnicima grupe iz policijskoga informativnoga sustava odavali podatke o identitetima hrvatskih građana koji bi bili pogodno da se na njihovo ime izrađuju lažni hrvatski dokumenti.

Dosad je privedeno oko 30 osoba, a uhićenja se provode na području Zagreba, Karlovca, Zadra, ali i drugih gradova, javlja Jutarnji.

U Policijskoj upravi zadarskoj još nema službenih informacija o ovoj akciji. S obzirom na to da se ona provodi na nacionalnoj razini, za sve upite proslijedili su nas središnjici MUP-a iz koje čekamo odgovor. 

No, kako doznajemo iz neslužbenih izvora, službenici PU zadarske sudjeluju u privođenju članova kriminalne skupine koja je djelovala i na zadarskom području.