Sindikalna Podružnica hrvatskih branitelja Zadar - proširenog tipa pri Samostalnom sindikatu Hrvatske u sklopu SSSH, danas će Vladi uputiti zahtjev za povrat braniteljskih mirovina koje su umanjene dva puta za 10 posto, 2010. i 2014. godine. Time bi se provele zakonske odredbe koje već postoje, kao i obećanje da će se mirovine vratiti nakon što BDP bude triput zaredom rastao 2 posto. Osim pravednih mirovina, oštećeni branitelji dobili bi povrat iznosa od 10 do 20 tisuća kuna, najavio je na današnjoj konferenciji za medije pravni povjerenik SSSH Vedran Uranija.

- Postoji zlonamjerna fama da su branitelji privilegirani, što nije točno. Imaju mirovine koje su u hrvatskom prosjeku, a dodatke pojedinci ostvaruju po posebnim odredbama. Stvorili su hrvatsku državu, to im je jedina privilegija, rekao je Uranija.

Osim visine mirovina ključan problem je njihova reintegracija u tržište rada. Iako zakon predviđa rad na pola radnog vremena uz mirovinu, ili puno radno vrijeme uz smanjenje mirovine za trećinu, u praksi se pojavljuju brojni problemi. Jedan od njih su i najavljene inspekcije zdravstvenog stanja, odnosno oduzimanje vozačkih dozvola ako se utvrdi da netko pati od kroničnih bolesti poput PTSP-ja. O tome su govorili novoizabrani povjerenik braniteljske sindikalne podružnice Dubravko Zrilić te njegovi zamjenici Matijaž Debeljak i Ivan Božić.

- Što će biti s radnicima koji su vozaču u firmama, s upraviteljima strojeva, pomorskim kapetanima, pilotima? To je diskriminacija i presumpcija nečije odgovornosti za počinjenje prekršaja. Osim toga, branitelji sada moraju sami plaćati pregled od 700 kuna kako bi dokazivali da su radno sposobni, neka bar sama plati taj iznos, poručio je Zrilić.

U evidenciji je nešto preko 500 tisuća branitelja, od kojih je živo oko 430 tisuća. To znači da nas je od završetka Domovinskog rata umrla 61 tisuća. Kad se govori da.sml povlaštena kasta, od oko 72 tisuće mirovina najviše branitelja imalo je prosječni mirovinu od 4.600 kuna, dio je imao 2.500 i 3.500 tisuće kuna a samo oko 13 tisuća prosječnu mirovinu od 6.460 kuna, rekao je Zrilić.