Mario Roso, pjevač koji je ranije kažnjen s oko 1.000 kuna jer je na fešti u Makarskoj otpjevao Thompsonovu pjesmu "Bojna Čavoglave" s početnim stihom "Za dom spremni", izgubio je spor na Općinskom sudu u Zadru, kojeg je vodio protiv izdavača Makarske kronike. Ovaj list je, izvještavajući o proslavi Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Makarskoj 2015. godine, napisao kako je Roso, izvodeći Thompsonovu pjesmu, klicao ustaške pozdrave.

Roso je tvrdio kako je izvodio pjesmu koja ni jednim propisom nije zabranjena za izvođenje te tražio da mu zbog povrede prava osobnosti na duševno zdravlje, ugled, čast, dostojanstvo, ime, plati 30.000 kuna i sudske troškove. Sud je međutim odbio njegovu tužbu te naložio da Makarskoj kronici, koju je zastupao zadarski odvjetnik Branimir Zorica, isplati parnični trošak od 5.312 kuna.

Dogradonačelnik Makarske Jozo Vranješ svjedočio je kako je bio organizator proslave, a po molbi fra Ante Čove zamolio je tužitelja da izvede Thompsonovu pjesmu te je u početnom dijelu pjesme tužitelj uzviknuo "Za dom", a potom je publika uzvratila "spremni". Autorica članka Dijana Turić tvrdila je kako je Roso tijekom pjesme isti poklič uzviknuo još najmanje pet puta.

- Uvidom u presudu Visokog Prekršajnog suda RH vidljivo je da je potvrđena presuda suda prvog stupnja kojom je okrivljenik (tužitelj) proglašen krivim i kažnjen zbog počinjenja prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Analizom obrazloženja iste presude razvidno je da je tužitelj tijekom nastupa i izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" uzvikivao na javnom mjestu "Za dom spremni".

Nije od presudne važnosti, ustvrdila je sutkinja Sonja Miljak, je li pjevač pjevao samo "Za dom" a publika odgovarala "spremni", ili je pjevao cijeli pozdrav. Oba pozdrava u oblicima "Za dom" i "Za dom spremni" korišteni su kao službeni pozdravi ustaškog režima NDH i simboliziraju mržnju prema ljudima različite rase, vjere ili etničkog identiteta. Takvi pozdravi protivni su odredbi čl. 39. Ustava Republike Hrvatske koja zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju. Upravo je stoga tužitelj i kažnjen novčanom kaznom radi remećenja javnog reda i mira, zaključila je sutkinja.

- Ovaj sud smatra potrebno za istaknuti da je potpuno neprimjereno za bilo kojega izvođača na javnim nastupima koje posjećuje veliki broj ljudi različite dobi, vjere i rase te etničke pripadnosti uzvikivati pozdrave ili riječi koje simboliziraju totalitarni režim sa svim njegovim strahotama iz bilo kojega vremena ili orijentacije. Uvijek mora postojati zanimanje javnosti za ovakve događaje kako bi se preveniralo veličanje simbola uništavanja i nesnošljivosti, a svaki ozbiljni novinar treba osjećati svojom dužnošću da o takovim pojavama izvijesti javnost, napisala je u presudi.