Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ujedno i vrhovna zapovjednica, umirovila je zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadnog generala Matu Mikića i na njegovo mjesto imenovala dosadašnjeg mu zamjenika brigadnog generala Michaela Križanca, javlja Dnevnik.hr.

Doznaje se kako je ministar Damir krstičević razriješio i zapovjednika baze u Zemuniku, brigadira Marija Plešu. Neslužbeno se doznaje da je novi zapovjednik baze brigadir Željko Ninić.

Posljedica je ovo afere municija i istrage koja se vodi nakon otkrića da su vojni piloti prošvercali i helikopterom prevezli muškarca, kojeg se sumnjiči za trgovinu streljivom, a koje je u pretresu imovine pronađeno i kod njih.

Uz smjene u vrhu HRZ-a i baze, piše RTL, smijenjena je i cijela zapovjedna struktura na nižoj razini, uključujući zapovjednika voda vojne policije, zapovjednika letačkog voda te zapovjednika eskadrile. Na zapovjedna mjesta sad su postavljeni ljudi školovani u Hrvatskoj.

Izvori u MORH-u kažu kako je ovo oštra poruka svima da se nevojničko ponašanje i nedisciplina neće tolerirati te ističu kako krijumčarenja i švercanja naoružanja i minicije nije bilo.

Nakon konferencije za medije iz MORH-a je stiglo službeno priopćenje naslovljeno "Velike promjene u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu" kojim su potvrđene smjene i imenovanja:

- Vezano za slučaj i nepravilnosti u 93. krilu u Zemuniku, Povjerenstvo koje je odlukom formirao potpredsjednik Vlade i ministar obrane završilo je s radom. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podnio je izvješće potpredsjedniku Vlade i ministru obrane i predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga RH.

Načelnik Glavnog stožera predložio je smjene odgovornih osoba u liniji zapovijedanja iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, počevši od razine voda Vojne policije i letačkog voda naviše zbog ozbiljnih propusta u sustavu zapovijedanja i rukovođenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu te narušenog povjerenja u kvalitetu i sposobnost rukovodećeg kadra.

Tako je temeljem Zakona o obrani, članka 7, stavka 1., podstavka 10 predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane donijela odluku o razrješenju s dužnosti i umirovljenju dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Mate Mikića te odluku o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zapovjednika 93. krila brigadira Marija Pleše.

Novim zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imenovan je dosadašnji načelnik Stožera brigadni general Michael Križanec, a novim zapovjednikom 93. krila imenovan je brigadir Željko Ninić.

Također, s dužnosti su smijenjene osobe niže rangirane u zapovjednom lancu, dosadašnji zapovjednik Eskadrile helikoptera, zapovjednik letačkog voda te obnašatelj dužnosti zapovjednika voda Pukovnije Vojne policije.

Što se tiče osumnjičenih pripadnika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, utvrđen je težak otklon od stege u obnašanju dužnosti, pokrenut je stegovni postupak pred nadležnim Vojno stegovnim sudom te su suspendirani s dužnosti. Utvrđeno je kako su počinili stegovne prijestupe, u vezi s neovlaštenom uvođenjem u vojni objekt te vožnju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti.

Vojna policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da na predmetnom letu nije prevoženo niti krijumčareno nikakvo ilegalno naoružanje niti nikakvo streljivo.

Postoji sumnja da su osumnjičeni pripadnici, nevezano za predmetni let, manipulirali streljivom vojnog podrijetla za što se još uvijek provodi kriminalističko istraživanje od strane kriminalističke vojne policije, te je u svezi s tim pokrenut stegovni postupak.

Policijska uprava zadarska je protiv osumnjičenih pripadnika HRZ-a podnijela odgovarajuće kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu.