Sredstvima predviđenima u Upravnom odjelu za kulturu i šport u proračunu za 2019. godinu, te sredstvima Ministarstva kulture RH za koja je isti odjel prijavio projekt, dovršen je Komunjski magazin (Malin) u naselju Premuda, smješten na središnjem dijelu istoimenog otoka.

Ova građevina je rijetki primjer očuvane gospodarske građevine na području zadarskog arhipelaga s gotovo u cijelosti izvornim inventarom za preradu maslina. Zgrada je evidentirana u austrijskom katastru 1824. godine u vlasništvu zadarskog plemića Demetrija Messe. Danas je to zgrada na samoj obali, katnica građena u kamenu, u obliku izduženog pravokutnika, dimenzija 12 x 7 metara. U prizemlju građevine od 19. stoljeća djelovala je uljara - Malin koja je radila do 1966. godine te je inventar očuvan, a sastoji se od pogonskog mehanizma za obradu maslina, dok je na katu očuvano kameno povišeno ognjište - komin sa drvenom napom.

Revitalizacija i obnova ove građevine izvedena je u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Zadru. Radovi su obuhvatili raziđivanje dotrajalog dijela dimnjaka i kamenog ložišta, izradu novog betonskog temelja ložišta i dimnjaka te zidanje dimnjaka iznad ložišta, kao i žbukanje unutarnjih zidova i vanjske plohe dimnjaka. Izvođač je bio Bino Commerce a vrijednost radova bila je 110.953,13 kn + PDV.

Obnovom ove građevine, kao i konzervacijom izvornog pogonskog mehanizma uljare, moguće je pokrenuti maslinarsku zadrugu koja bi njegovala tradicijski način dobivanja maslinovog ulja, a u sklopu iste moguće je postavljanje i manje etnografske zbirke maslinarstva, kao i organizacija rada mjesnog odbora.