Nedjeljnji požar na kućici, koja posluje u sklopu manifestacije "Advent u Zadru", otvorio je pitanje opremljenosti montažnih objekata za ovakve slučajeve, odnosno saniranja mogućih opasnosti na prostoru kojeg posjećuju brojni građani, među kojima su i djeca.

Vatru su jučer pod kontrolu stavili djelatnici JVP Zadar, ali direktor nadležne gradske tvrtke tvrdi kako i oni imaju svu opremu za gašenje požara.

- Tržnica Zadar d.o.o. postavila je 29 vatrogasnih aparata za potrebe Adventa. Angažirali smo zaštitare koji su upoznati s pozicijama aparata. Izvršili smo ispitivanje električnih instalacija u svim kućicama, a danas ćemo dodatno izvršiti i ispitivanje svih plinskih uređaja i instalacija. Svi naši djelatnici su osposobljeni za rad na siguran način i protupožarnu zaštitu, odgovor je direktora Tomislava Letinića iza kojeg ostaje nejasno zbog čega onda u nedjelju ti aparati nisu korišteni.

Letinić navodi i kako je obveza svih korisnika ishoditi sve potrebne dozvole i ateste, te da smiju koristiti samo dvije plinske boce do 10 kilograma. Prema uvjetima provedenog natječaja, iz kojeg su pod sumnjivim okolnostima izbačeni minimalni tehnički uvjeti, svu odgovornost za nastalu štetu na objektu snosi ugostitelj. No, Tržnica u ovom slučaju neće financijski teretiti obrtnika, kojem je sezona neslavno počela, jer niti njih neće teretiti dobavljač od kojeg su unajmili kućice. Štoviše, na prostor uz stepenice na Trgu Petra Zoranića ubrzo stiže nova kućica, te će ugostitelj moći nastaviti svoje poslovanje, ovaj put bez dolijevanja vode na zapaljeno ulje.

- Najvjerojatnije, već sutra ujutro nam stiže nova kućica, a dobavljač Kurija suveniri d.o.o. neće teretiti Tržnicu Zadar d.o.o. za nastali trošak, niti će Tržnica Zadar d.o.o. teretiti korisnika kućice, rekao nam je Letinić.

Vrijednost kućice, na kojoj je nastala velika materijalna šteta, kreće se između 18.000 i 22.000 kuna.