U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" fra Ante Kekez uveo nas je u blagdan Krista Kralja.
Posljednje nedjelje u liturgijskoj godini slavi se svetkovina Isusa Krista, Kralja svega stvorenja. Ona nam želi poručiti da je čitava ljudska povijest svoje ispunjenje pronašla u Isusu Kristu. Osim toga, ova nas svetkovina potiče da razmotrimo kakvo je zapravo to Kristovo kraljevanje, u čemu se ono sastoji te što znači za nas vjernike kad kažemo da je Krist Kralj.

Isus ruši klasične predodžbe o kraljevstvu i kraljevanju te donosi jedno sasvim novo razumijevanje kraljevstva. Isusovo poimanje krajevstva i kraljevanja u potpunosti je drugačije od poimanja njegovih suvremenika. Njegovo Kraljevstvo nadilazi sva dotadašna svjetska i politička kraljevstva i ukazuje na nadnaravnu i božansku stvatnost. Isus navješćuje Kraljevstvo Bože, Kraljevstvo mira, ljubavi, pravednosti i praštanja. On je Kralj i kraljuje, ali ne na način ovozemaljskih kraljeva. Isus svoje kraljevanje prikazuje u svojoj žrtvi na križu koja je pomirnica za naše grijehe. Njegovo kraljevanje vezano je uz Križ, kojim donosi spasenje svim ljudima. Kraljevstvo Božje koje je Isus naviještao upravo se realizira u Njegovoj smrti na križu. Križem uspostavlja Kraljevstvo, ostavljajući po strani ljudska očekivanja i mjerila. Isus nije došao spasiti sebe, štoviše, došao je izgubiti sebe i spasiti nas ljude. Isus je Kralj i u muci i na križu te na taj način očituje božansku moć: ljubavlju, praštanjem i žrtvom.

Isusov način kraljevanja, u kojem dolazi spasenje, prepoznao je drugi razbojnik koji je bio zajedno s Isusom razapet. On uočava svoja loša djela i svjestan je da su on i prvi razbojnik zaslužili kaznu, ali da je Isus nevin i pravedan te da ničim ne zaslužuje biti tako kažnjen. I dok prvi razbojnik staje na stranu podrugljivaca, drugi ga pokorava zbog toga jer je svjestan svoje krivice, ali i Isusova kraljevstva, kao i svojeg mogućeg spasenja. Svjestan svoje grešnosti, stavlja se u Isusove ruke i želi biti s Njim i u Njegovoj blizini.

Upravo ova scena, koju nam donosi evanđelist Luka, s dvojicom razbojnika koji su bili razapeti pored Isusa na križu, ukazuje nam i činjenicu kako mi kao kršćani možemo živjeti svoju vjerničku i kršćansku stvarnost: ili stati u zbor podrugljivaca ili pak biti svjesni svoje slabosti i grešnosti, kao i činjenice da smo potrebiti milosti i spasenja koje nam dolazi od Isusa Krista, zaključio je fra Ante.

Želim Vam ugodnu nedjelju! Mir i dobro!