Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz dodjelu nagrada zaslužnim pojedincima i kolektivima, obilježeni su Dan Grada Zadra i blagdan sv. Krševana. Svečanosti su se uz domaćine odazvali predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, saborski zastupnici, državni tajnici, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, župan Božidar Longin, nadbiskup mons. Želimir Puljić, general Ante Gotovina, gradonačelnici Splita, Šibenika, Imotskog, Senja... Najduži pljesak ipak su dobili pozdravljeni predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta i Željka Jurić, "djevojčica s plavim kaputićem" iz Vukovara.

- Kad se otklone politička nadmudrivanja možemo vidjeti pravu vrijednost rada ovog tijela. Bilo je žustrih rasprava i razmimoilaženja koja su sastavni dio demokratskog procesa. Tražili smo najučinkovitija rješenja, gradili komunalnu infrastrukturu, prostorno planirali, usklađivati potrebe žitelja u prometu, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić.

Saborska zastupnica Grozdana Perić rekla je kako Gradu treba konzistentna razvojna politika koja će poticati investicije i omogućiti povratak i onih koji su već otišli. "Moramo konstantno ulagati u obrazovanje i znanje. Imamo snage i iskustva voditi ovaj grad pravim smjerom, ostaviti ga sljedećim generacijama u boljem stanju nego smo ga zatekli", rekla je Perić, zahvaljujući obrtnicima i poduzetnicima koji se za grad bore otvarajući radna mjesta.

"Joj što je lipa", uzviknuo je netko iz publike kada je na scenu stupila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Ona je zahvalila na toplom dočeku te rekla da se u Zadru osjeća kao u svom gradu. Spomenula je njegovu ulogu u Domovinskom ratu, velike zadarske projekte poput luke Gaženice, koja je nastavak vizije predsjednika Tuđmana, odnosno gradnje autoceste i tunela sv Rok.

- Projekt Gaženičke luke pokazao je zadarsku razvojnu ambiciju. Zadar je grad koji je izašao iz sjene na svjetlo i postao istaknuti protagonist nacionalnog razvoja. Pokazao je kako ne postoje mali i veliki gradovi, nego oni koji znaju nasuprot onih koji nisu spremni prihvatiti nova rješenja. Želim zagovarati optimizam nasuprot malodušja, zajedništvo nasuprot podjela. Neka nam živi Hrvatski Zadar i naša draga domovina Hrvatska, poručila je predsjednica.

Uz kadrove projekata poput nove škole na Bokanjcu svoje je govor održao gradonačelnik Branko Dukić (cijeli govor pročitajte ovdje), nakon čega su dodijeljena godišnja priznanja i nagrade za životno djelo.

Godišnje nagrade dobili su Sanja Petrovski, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Klub liječenih alkoholičara, Katarina Livljanić, Red Bull Adria, a Grb Grada Zadra Vanda Babić, Marinko Vidaić (postumno), HU Antonio Jurjević, AŠK Zadar, Jure Tadić. Za Vidaića je nagradu primila kći, kantautorica Tea Vidaić, a za Katarinu Livljanić otac Ive, prvi zadarski gradonačelnik. Dukić je samostalnom odlukom dodijelio grb OŠ Krune Krstića, Mati Žagaru, Juri Tadiću, Roku Štokovu, Mirjani Dragičević i Zadarskim mažoretkinjama.

Nagrade za životno djelo dobili su urolog Nado Vodopija, koji je profesionalnu karijeru izgradio u Sloveniji, ali i dao nesebičan doprinos razvoju zadarske urologije, te Damir Magaš, prvi rektor Sveučilišta u Zadru.

- Velik dio svog života i rada posvetio sam Zadru i vraćanju sjaja ovoj metropoli. Obnova Sveučilišta imala je polazište u važnosti Zadra u povijesti, ali i u suvremenim uvjetima. Bez stereotipa promjene Hrvatske s četiri velika grada ne može biti razvoja cijele domovine. Moramo poticati regionalni razvoj, razvoj svih županija i regija . Voljenom gradu želim priznato mjesto u domovini i Europi, rekao je u govoru zahvale dr. Magaš.

U prigodnom programu nastupili su HPGD Zoranić, plesačice Zadarskog plesnog ansambla, dok su voditelji bili glumac Drame plus Luka Nešović i Iva Rončević.