U Zadru danas boravi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Uoči svečane sjednice za Dan grada Zadra, ministar je održao radni sastanak godine sa zapovjednicima 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku koja je ovih dana pod povećalom javnosti zbog skandala s prijevozom švercera oružjem.

Iz MORH-a javljaju kako su radnom sastanku nazočili zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. krila brigadir Mario Pleša i zapovjednici postrojbi iz Zemunika.

Nakon što je izrazio zahvalnost pripadnicima HRZ-a za angažman u protupožarnoj sezoni i hitnom medicinskom prevoženju, ministar Krstičević ponovno je istaknuo kako nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske i ne odražavaju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku u cjelini.

- Imam nultu stopu tolerancije na nevojničko i nestegovno ponašanje i pojedince treba sankcionirati, poručio je Krstičević koji je formirao Povjerenstvo koje ima zadaću podnijeti izvješće s konkretnim mjerama koje će se poduzeti, počevši od sankcioniranja pojedinaca te odgovornosti po zapovjednoj liniji i funkcionalnim područjima.

- Očekujem od Glavnog stožera Hrvatske vojske da postupi u skladu sa svojim nadležnostima po pitanju sigurnosti i stege te da se podnese detaljno izvješće s konkretnim mjerama, istaknuo je ministar obrane.

Nedavnih događanja dotaknuo se i u svom govoru na svečanoj sjednici u HNK Zadar ističući kako će "baza u Zemuniku i dalje ostati jamstvo naše sigurnosti".

Po završetku rada Povjerenstva, Ministarstvo obrane će o rezultatima izvješća informirati hrvatsku javnost, javljaju iz glasnogovorničke službe.