Četvrta ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja, u sklopu najveće volonterske kampanje pošumljavanja požarišta Dalmacije - Boranka, koju je pokrenuo Savez izviđača Hrvatske održat će se ovaj vikend na području Zadra. Pošumljavat će se područje zadarskog naselja Kožino koje je prošle godine stradalo u požaru. 

Akcija pošumljavanja trajat će dva dana - u subotu, 23. i nedjelju, 24. studenog u trajanju od 11:00 do 15:00 sati, a preciznija lokacija pošumljavanja je Kožinska cesta - Put Blata. Organizatori cjelokupne akcije su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, a akcija u Zadru održava se uz pomoć Zadarske županije i Grada Zadra.

Uz župana Božidara Longina i predstavnika Grada Zadra u nedjelju će se akciji pridružiti pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut zajedno s 40-ak pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite iz Zadra, Rijeke, Splita i Zagreba, a na raspolaganju će biti i predstavnici organizatora i drugih službi.

Na akciji će tokom subote i nedjelje sudjelovati oko 350 izviđača iz ukupno 16 izviđačkih udruga iz Splita (SK Split, SK Marjan, OIP Jadran, OIP Brodosplit i OIP Spinut), Zagreba (OI Sljeme, OI Plamen, OI MP, OI Jarun, OI Javor, OI Borongaj, 28.SDI Dubrava, 15. SDI Tornado, US Savski Gaj) i Krapine (OI Hrvatsko Zagorje). 

Uz njih, na akciji će sudjelovati učenici OŠ Zadarski otoci, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Preradovića PŠ Kožino i OŠ Bartula Kašića, zatim srednjoškolci iz zadarske gimnazije Vladimira Nazora, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i Srednje škole Gračac, a učenicima s područja Zadarske županije pridružit će se i učenici Američke međunarodne škole iz Zagreba. 

Akciji će se pridružiti i zaposlenici tvrtki sponzora kampanje Boranka - Arriva, Hrvatska lutrija, INA i DM.

Na akciju sadnje dolazi i 30-ak zaposlenika tvrtke Microsoft Hrvatska, a u sadnji će pomoći i volonteri tvrtki Vermilion energy i Valzor, članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), planinari, ali i brojni drugi građani s područja Zadra i Zadarske županije koji su se rado odazvali pozivu na volontiranje. Podršku akciji pružit će djelatnici i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Zadra, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, a veliku podršku projektu daju Zadarska županija i Grad Split koji je org anizirao za sve volontere besplatne autobuse od zadarskog kolodvora do lokacije sadnje.

U sklopu projekta Boranka održavaju se i edukacije po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ravnateljstva civilne zaštite i Hrvatske vatrogasne zajednice educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena. Školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Ovo je četvrta i pretposljednja velika akcija pošumljavanja požarišta u 2019. godini u kojoj je, od prošle godine do danas sudjelovalo više od 5,000 izviđača i drugih volontera Boranke koji su posadili oko 50,000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Zadnja ovogodišnja akcija planirana je u subotu, 29.11. u Makarskoj, a glavni organizator je Gradsko društvo Crvenog križa Makarske, uz podršku Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskih šuma.