Govor gradonačelnika Zadra Branko Dukić na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Zadra:

Poštovani uzvanici, uvaženi ovogodišnji laureati, gospođe i gospodo vijećnici, kolege gradonačelnici, dragi zadarski prijatelji i prijatelji Zadra, najdraže Zadranke i dragi Zadrani.

U ožujku ove godine izašla je vijest kako su Zagreb i Zadar jedini u državi zabilježili rast zaposlenih u odnosu na 2008. godinu. Uz ova dva hrvatska grada tek je još nekoliko većih u kojima se bilježi porast broja stanovnika. U srpnju je na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, najvećem svjetskom matematičkom natjecanju Noel Lakić iz zadarske Gimnazije Franje Petrića osvojio brončanu medalju.

Zadar je u listopadu zabilježio 18% rasta noćenja i 16% rasta dolazaka, a u 2019. godini do sada 11% u dolascima i 9% u noćenjima - daleko iznad ovogodišnjeg hrvatskog prosjeka. Prije par tjedana Ante Fabijan iz 4. b razreda područne škole Bartola Kašića položio je nedavno kamen temeljac za svoju novu školu. Jednu od dvije nove škole koja se trenutno grade u Hrvatskoj. U utorak čitam novine i naslov: Zadar vodeći u Hrvatskoj po rastu broja poduzetnika od 2013. do 2018. godine, pa onda u vrhu i po rastu njihovih prihoda i ostalim brojkama.

Grad slučaj? Danas s ovog mjesta, u ime svih vas poručujem našim sugrađanima: Vi ste ti koji ste zaslužni za maloprije nabrojeno, vi ste ti koji ste zaslužni za sve ono što ću spomenuti u nastavku, vi ste ti koji ovaj grad gurate naprijed prema još ugodnijem i boljem mjestu za život!

Imam i pitanja za sve nas prisutne: slažemo li se da se danas moramo boriti za svakog mladog čovjeka da ostane živjeti ovdje? Misli li itko od vas koji putujete po Europi i svijetu da Zadar nije siguran grad? Je li svakome od nas u svakoj izjavi posljednjih mjeseci grad na prvom mjestu?

Svake godine s ovog mjesta pozivam na zajedništvo u trenutcima kad je naš grad na bilo koji način ugrožen neovisno radi li se o elementarnim nepogodama ili nečem drugom. Nekad i sam budem ispod razine komunikacije dostojne dužnosti koju obavljam, ali ne mogu zamisliti da bih ikad išao svjesno na štetu grada samo da bih naštetio političkom protivniku.

Kao gradonačelnik ovog grada nikad neću pristati na kolektivnu krivnju. Kolektivnu krivnju su nam pokušali nametnuti u obrambenom ratu, kolektivnu krivnju nam pojedinci, koji u trenu postanu istražitelj, sudac i kadija žele nametnuti i danas samo zato što im možda nisam drag ja, moji suradnici, vladajuća koalicija, crkva ili nitko na svijetu. Pokušavaju to čak i onda kad pojedini tužni događaji nemaju nikakve veze sa Zadranima, Zadrom ili zadarskim institucijama.

Primili smo udarce, istrpjeli vrijeđanja ne podliježući niskim strastima, čuvajući dostojanstvo i u konačnici zdravlje onih kojima je bilo ugroženo. Nismo šutjeli, jasno smo osudili svako nasilje, ali uvijek poštujući interes žrtve. Svi brojevi i argumenti pokazuju da živimo u mirnom gradu, gradu uspješnih, pristojnih, srdačnih i dobrih ljudi. Ako u takvim trenutcima svi mi kojima su građani ukazali svoje povjerenje nismo u stanju staviti svoje razlike po strani i argumentirano stati u obranu ugleda svog grada i svojih sugrađana onda nismo dostojni posla koji nam je povjeren.

A kad pogledamo malo brojeve, statistike, argumente vidimo da to baš i nije tako, ali tko te pita. Kad se nešto loše dogodi u Zadru ili bilo kojem dijelu južne Hrvatske to očito jače zazvoni. Neću govoriti o lošim namjerama ili predrasudama onih koji baš te slučajeve potenciraju. Vjerujem da takvi pojedinačni slučajevi zazvone jer nam nisu normalni i nisu prihvatljivi i jer se o njima ovdje glasno govori. Ovo je prigoda u kojoj sam ovu temu morao istaknuti!

Zadar i Zadrani s pravom nikada nisu bili skromni u željama i zahtjevima. Nisam ni ja: protekla je godina bila uistinu uspješna za sve nas. Odradili smo planirane projekte, započeli gradnju onih koji su dugo bili u pripremi i nastavili pripremati nove za godinu koja je pred nama. Ništa se ne događa preko noći pa tako je naš grad iz godine u godinu, zahvaljujući i mojim prethodnicima i njihovim suradnicima došao do onog što danas je - sveučilišni grad, međunarodno prometno i prepoznatljivo turističko središte, grad suvremene komunalne i društvene infrastrukture, grad uspješnih poduzetnika i obrtnika, grad mladih. Gdje smo mi to danas u odnosu na lani?

Krenut ću ponovno od mladih. Rekao sam na početku, počela je gradnja nove gradske osnovne škole - oče nadbiskupe, neizmjerno me raduje i zahvalan sam na našoj suradnji. Hvala i našoj Predsjednici koja je prepoznala važnost gradnje nove škole i prije mjesec dana obišla gradilište, kao i što je prisustvovala Danu Sveučilišta. Sjećamo se kad ste prije tri i pol godine preselili svoj ured u Zadar, znajte da se u našem gradu uvijek možete očekivati ne kao u uredu nego kao kod kuće. A našem Anti i njegovom 4.b želim da budu petaši u svojoj novoj školi.

Dovršava se i rekonstrukcija područne škole na Ploči. Uređuje se novi dječji vrtić na Višnjiku. Sve je spremno za početak radova u sveučilišnom Kampusu - gospođo rektorice, idemo zajedno naprijed. Traju radovi na dovršetku centra Mocire. Očekujemo do kraja godine i početak radova na uređenju Centra za mlade i proširenju Gradske knjižnice. Završili smo sve potrebne radnje za skori početak novih stotinu stanova iz programa POS za rješenje stambenog pitanja mladim obiteljima. Ništa manje vrijedni nisu ni naši programi koji uključuju naknade roditeljima novorođene djece, subvencioniranje cijene dječjih vrtića i organizaciju smjenskog rada vrtića, veći broj skupina s produženim školskim boravkom, rad asistenata u nastavi, nabavku radnih bilježnica svim zadarskim osnovcima, veće iznose učeničkih i studentskih stipendija, djelovanje centara izvrsnosti... Sve to čini naš program odgoja jednim od najrazvijenijih u RH. Hvala još jednom svima koji su radili i koji danas rade na tome.

A sad malo o milijunima... Razdoblje pred nama donosi nam kapitalne projekte na području građenja, a vrijednost potpisanih ugovora za započete i skore projekte građenja komunalne i društvene infrastrukture penju se na više od milijardu i 400 milijuna kuna. Moram izdvojiti izuzetno zahtjevan megaprojekt kojim ćemo u samo četiri godine dobiti jedan novi grad. Projekt Aglomeracije obuhvaća široko gradsko područje od istoka do zapada. Krećemo od Bokanjca i Sinjoretova. Natječaji su otvoreni!
Svako kopanje veseli, ali donosi i more problema stanarima. Stoga smo odlučili iskoristiti trenutak i sada ovaj projekt obuhvaća i rekonstrukciju vodovoda, uređenje prometnica, nogostupe, javnu rasvjetu. Konkretno, realizacijom projekta grad će dobiti povećanje priključenosti na sustav odvodnje sa sadašnjih 70% na 95%.
U samo četiri godine ćemo kompletno urediti i opremiti 317 gradskih ulica, za što bi nam uobičajenim godišnjim programima gradnje trebalo tridesetak godina. Dobili smo priliku u najkraćem roku podignuti ukupni komunalni standard našeg grada na potpuno novu razinu i izjednačiti uvjete komunalne opremljenosti rubnih dijelova Zadra. Ukupna vrijednost projekta je 567 milijuna kuna.

Potpisan je i Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Ugovor je vrijedan 370 milijuna kuna, a predviđen završetak radova je u drugoj polovici 2022. godine. Slijedi nam trajno zatvaranje i sanacija odlagališta Diklo i vjerujem da ćemo i to završiti na vrijeme. Hrvatske ceste ovih tjedana dovršavaju zadnju fazu radova na rekonstrukciji glavnih državnih prometnica u Zadru. Od ulaza u Zadar s cestom D8, Bulevarom, preko prometnice uz bolnicu i Ravnice, pa uz Jazine do Pozdrava suncu obnovljeno je ukupno oko 4 kilometra gradskih prometnica. Bilo je tu i razmimoilaženja, ukazivanja na poteškoće i propuste, ali dogovorene su sve potrebne intervencije, Zadar je dobio suvremeni prometni sustav od ulaska u grad do njegovog središta. To nije kraj njihovih investicija u Zadru - nastavak slijedi u idućoj godini.

Uz rekonstrukciju državne ceste uz Poluotok, u suradnji sa Zadarskom županijom i njenom Lučkom upravom, odvijali su se radovi na uređenju obalnog pojasa uvale Jazine. Zadar je dobio novu šetnicu u dužini od 700 metara, lučica sigurne i uredne vezove, a svoje mjesto natrag i - palme. Ipak, najzahtjevniji posao bit će sanacija i rekonstrukcija zadarske Rive na čemu kontinuirano radimo od posljednjih oštećenja.

Gradile su se i rekonstruirale i lokalne nerazvrstane ceste. Namjerno ću podsjetiti tek na onu koja nam je donosila glavobolje - Put Stanova. „Tko će kome, ako ne svoj svome!". Hvala susjedima na strpljenju jer došlo je i meni da se žalim gradonačelniku!

Kad je o prometu riječ, moram istaknuti problem parkinga koji uskoro počinjemo rješavati u skladu s pripremljenim programima urbane mobilnosti.

Prošlog mjeseca naš je grad proglašen službenim hrvatskim pobjednikom EU fondova u izboru za Najbolji grad. Molim pljesak za našu mladu ekipu koja godinama radi izvrstan posao i sve njihove kolege iz drugih odjela koji aktivno sudjeluju u tom procesu. Evo samo nekoliko projekata - Providurova palača koja će zajedno s Kneževom činiti novi zadarski Muzej grada; gradski bedemi koji kao dio zaštićene svjetske spomeničke baštine postaju novo gradsko šetalište i atraktivno uređen javni prostor; već spomenuti Centar za mlade. EU sredstvima obnovljen je Poduzetnički inkubator, nabavljeno je 25 novih autobusa za gradski i prigradski promet.

Kada govorimo o novim javnim sadržajima, svakako moram istaknuti nastavak ulaganja u ŠC Višnjik u kojemu se dovršavaju zadnji tereni u novom tenis centru. Uskoro će doći i novi travnjak za naše male nogometaše. Tamo je uređeno klizalište i novih 300 parkirališnih mjesta. Nakon uređenja plaže na Punti Bajlo, krenuli smo s plažom u Diklu, a sve je spremno za početak prve faze uređenja plaže Kolovare.

Već sam se umorio čitajući, a vjerojatno i vas koji sve to slušate, pa ću polako završavati. Vjerovali ili ne, potrudio sam se sam pisati ovaj govor, i koliko god pazio da nešto važno ne izostavim - jesam dosta toga. Ali ovo neću! Gospodarski pokazatelji već četvrtu godinu idu uzlaznom putanjom bilo da je riječ o zaposlenosti, novim poduzetnicima ili turističkom rastu o kojima sam govorio na samom početku i koji je demantiraju dežurne lokalne proroke. Sve nam to omogućuje da iduće godine znatna sredstva ulažemo baš u nove gospodarske perspektive kao što su Gospodarska zona Crno i Poduzetnički inkubator.

Evo i jedna poruka: svi mi imamo svoje političke protivnike, no naši međusobni odnosi, podrška dobrim projektima, tolerancija, uvažavanje i poštivanje, zajednička skrb i nastupanje prema trećima čine razliku u tome kako će drugi gledati na naš grad. A mi smo već desetljećima uspješan grad. Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed. Zadrani se znaju radovati svom i tuđem uspjehu. Znaju to i naši susjedi - Andro, Željko, dragi prijatelji i kolege gradonačelnici, hvala vam što ste danas s nama! Ta radost i naš iskreni odnos, to su vrline pobjednika.

I evo nam nova prilika, prilika za zajedništvo: 30. svibnja, datum koji se urezao u svijest svih nas i najveličanstvenija proslava koju možemo zamisliti. Prilika da zajedno sa hrvatskom vojskom, braniteljima, djecom, svim građanima i gostima proslavimo zajedništvo i ljubav prema domovini. Ministre Krstičeviću Hvala Vam na toj prilici.

Pozivam Zadrane i sve one kojima je Hrvatska u srcu, neka u svojim kalendarima rezerviraju 30. svibnja 2020. za zajedničko druženje na našoj Rivi i susret s najatraktivnijim vojnim akro skupinama na svijetu predvođene našim Krilima oluje. Svako dijete, svaki Zadranin, svaki naš gost nek bude dio tog spektakla.

Dragi ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Zadra - znanstvenici, liječnici, prosvjetni djelatnici, obrtnici, humanitarci i volonteri, kulturnjaci, sportaši, mladi i oni malo stariji - vi ste slika našeg grada. Niti jednog od laureata nisam spomenuo, ali sam vas prepoznao skoro u svemu što sam naveo. Cijela ova svečanost je o vama i radi vas. Vama skromnima iskreno čestitam i od srca zahvaljujem.

Svim Zadrankama i Zadranima, svima vama prisutnima želim sretan Dan grada i blagdan svetog Krševana.