Index je doznao imena civila i vojnika umiješanih u novi skandal u hrvatskoj vojsci.

Riječ je o tri vojnika koja su prevozila švercera oružjem u vojnom helikopteru. Kako Index doznaje iz pouzdanih izvora, to su Ivan Krizman, Zdenko Košutić i Domagoj Nekić, s tim da slučaj trećeg nije išao preko civilne policije, odnosno nije dobio kaznenu prijavu. Od civilnih sudionika prijavljeni su Mišel Pavlović, Mladen Bencun i bivši dogradonačelnik grada Zadra Ivica Vlakić.

Vlakić je diplomirani inženjer zračnog prometa. Diplomu je stekao na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu gdje je bio jedan od boljih studenata. Iz političkog života nestao je 2017. godine. Pokušali smo ga dobiti na posljednji poznati broj mobitela, ali bez uspjeha. Protiv njega i još trojice je 7. studenog podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Kako je većina prijavljenih aktera iz Zadra ili u njemu stanuju, po Gradu se proširila priča o tome kako je streljivo švercano zbog toga što su ga oni trošili u streljani kao članovi kluba. Nija naodmet podsjetiti i kako je lovačka strast bila prisutna u Zemuniku, kada su se na području zrakoplovne baze pojavile divlje svinje koje bi noću odšetale do civilne piste, gdje su predstavljali veliku opasnost za zrakoplove.

Policija je prijavila još jednu civilnu osobu s inicijalima B. E. koja nije sa zadarskog područja. Dvojicu od četiri civila, starosti 46 i 52 godine, policija je naknadno prijavila zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Povezuju ih sa švercerom.

Novi skandal u hrvatskoj vojsci otkriven je jučer. Naime, trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku pod istragom su civilne i vojne policije, doznao je Dnevnik Nove TV. Iz vojne baze u Zemuniku helikopterom su prevezli glavnog dobavljača kojeg policija povezuje s ilegalnim tržištem oružja. Kako bi dobavljaču prikrili trag, obukli su ga u odoru vojnog pilota. U pretragama njihovih kuća pronađena je veća količina oružja pa su udaljeni iz letačke službe.

Danas je održana press konferencija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Meni je iskreno osobno žao, žao mi je i kao zamjeniku zapovjednika zrakoplovstva. Vidjet ćemo na šta će sve ovo izaći. Ovakvi događaji ne smiju zamijeniti ono dobro, mi držimo ovo društvo. Bit će zakonski sankcionirani, bit ćete na vrijeme obaviješteni. Evidentno je bilo određenih sigurnosnih propusta, od nadzora ulaska nadalje. Istražit ćemo što se desilo. Ja ne bih ovo prerušavanje koje se spominje tako percipirao", rekao je zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanac.

Još je jednom potvrdio da je bilo propusta.

"Da, bilo je propusta. Ministar je poduzeo mjere kako se takve situacije više ne bi ponovile. Od trenutka spoznaje i saznaje je poduzeto sve", rekao je.

Ministar Krstičević je novu aferu u svojem resoru prvo tek kratko komentirao rekavši kako neće tolerirati "nevojničko ponašanje".

Naknadno je dao duži komentar i poručio kako će odgovorni biti sankcionirani.

"Žao mi je. Napravljeno je nešto što nije normalno. Kroz postupak ćemo utvrditi odgovornosti, a Hrvatska vojska će sankcionirati bilo koga u liniji zapovijedanja koji je po bilo kojem problemu trebao nešto napraviti, trebao odgovorno raditi, a nije radio", poručio je.

Krstičević je poručio da "svaki prekršaj ima ime i prezime", a Hrvatska vojska ima nultu stopu tolerancije na nevojničko ponašanje. "Kroz sustav i stegovne postupke trebamo se svi zajedno obračunati s ovakvim ljudima, s ciljem da budemo ponos cijelog hrvatskog naroda", poručio je ministar.