ZADAR -  Uređenje sanitarnih čvorova, muškog i ženskog WC-a na  dva kata OŠ Petra Preradovića je u potpunosti dovršeno i u funkciji. Nedostaju sitnice kao držači za sapun i papir. Radovi su se odužili zbog objektivnih okolnosti, zahtjevnosti samih radova zbog dotrajalosti instalacija i problema koji se nisu mogli predvidjeti te kašnjenja u isporuci kupaonskih pregrada. Bio je to izuzetno zahtjevan posao, budući da se radi o dijelu zgrade koji se nije uređivao otkad je sagrađen prije 40-ak godina, rekla nam je ravnateljica Stanka Pera Martinac.

To smo je pitali zbog primjedbe roditelja aktulanih, ali i bivših učenika na izgled i zapuštenost školskih WC-a.

Rekonstrukcija triju sanitarna čvora u toj školi "teška" je oko pola milijuna kuna, točnije 483.000 s PDV-om. Iako je u školi ostalo za urediti još tri zahoda pročelnik za školstvo Joso Nekić u rujnu je izjavio kako su "najznačajniji radovi obavljeni u OŠ Petra Preradovića u kojoj su rekonstruirani sanitarni čvorovi".

Izgled preostalih školskih zahoda zbog čega su pojedini roditelji u nevjerici, a njihova djeca ih izbjegavaju

Prije dvije godine, ravnateljica ove najstarije osnovne škole u Zadru, mogla se pohvaliti obnovom jednog sanitarnog čvora za prvaše.  Tada su od Grada dobili i novac za proširenje blagavaonice. Od Ministarstva obrazovanja dobili su odobrenje za zapošljavanje kuhara iako hrana za djecu koja su u produženom boravku, i dalje dolazi putem cateringa. 

- Mi imamo kuhinju uz blagavonicu koja još nije u cijelosti opremljena, na čemu radimo u suradnji s Gradom Zadrom.  Kuhar, kojeg smo zaposlili putem natječaja, još u njoj ne kuha, ali preuzima i servira za učenicima ručak koji dođe putem dostave. Također priprema marendu koju financira Grad Zadar iz europskog projekta za učenike slabijeg materijalnog statusa i to za matičnu školu i Područne škole Kožino i Petrčane.

- S radom kuhara smo zadovoljni, kazala je ravnateljica Pera Martinac. Iako su kuhari traženo i dobro plaćano zanimanje, na natječaj u OŠ P. Preradovića  javilo se više kandidata, a na pitanje o plaći kuhara u školi, ravnateljica odgovara kako je ona određena koeficijentom propisanim od Ministarstva i u razini ostalog tehničkog osoblja.

U produženom boravku je, prema informaciji ravnateljice Pera Martinac, 93 djece. Njihov ručak plaćaju roditelji u iznosu od 22,75 kuna, a dolazi iz cateringa Rafael d.o.o., koji je također ugovoren putem javnog natječaja. U školi se razmišlja kako marendu ponuditi i ostalim učenicima kada se ostvare svi potrebni uvjeti,  rekla nam je ravnateljica P. Preradovića. Što se tiče kvalitete hrane, svjesni smo da ona nije ista kao kad bi bila spremljena u školskoj kuhinji, ali povratne informacije su pozitivne iako uvijek ima izbirljive djece. Hrana se sprema prema preporukama HZJZ koji mjesečno preporučuje jelovnike za učenike, te se pazi da bude svježa, raznovrsna i izbalansirana.

Novu kuhinju dobila je i škola Šimuna Kožičića Benje, tako da sada sve zadarske osnovne škole imaju uvjete potrebne za provođenje programa školske prehrane za koju će se u ovoj školskoj godini izdvojiti više od milijun i pol kuna, također je ustvrdio pročelnik Nekić.

- Upravo smo dobili preko Grada Zadra od resornog ministarstva 25 tisuća kuna za njeno opremanje. Ne možemo obavljati djelatnost jer smo tek u rujnu Ministarstvu obrazovanja poslali zahtjev da možemo zaposliti dvije kuharice. Odvojit ćemo nešto novca i za uređenje blagavaonice u kojoj bi se mogao posluživati ručak. U međuvremenu provodimo anketu da vidimo zanimanje roditelja za kuhanu marendu koja bi stajala 26 kuna, informirao nas je novi ravnatelj Dražen Adžić, koji se nada da bi to mogli organizirati za iduće polugodište.