Unatoč tome što je između obavijesti o zamućenju vode u Zadru i one o prestanku zamućenja prošlo 12 dana, u Vodovodu ne planiraju smanjiti račune za 10 posto ili više, kako propisuje novi Zakon o vodnim uslugama. U članku 42.8 tako se kaže kako se "cijena vodne usluge javne vodoopskrbe određuje u nižoj visini, a najmanje 10 %, ako javni isporučitelj vodnih usluga isporučuje vodu koja ne ispunjava standard kakvoće vode za ljudsku potrošnju sukladno posebnom propisu". No to u Zadru nije bio slučaj, kaže direktor Tomislav Matek.

- Voda je cijelo ovo vrijeme bila mikrobiološki ispravna i pogodna za piće. Mi smo ipak zbog zamućenja preporučili da se voda prokuhava, no to nije značilo da se ona ne može koristiti. Na stručnim sastancima bilo je rasprava o tome na što se uredba odnosi, a to je da se primjenjuje kada je voda zagađena i nije za ljudsku uporabu, kaže Matek.

Zadar još uvijek, kao većina dalmatinskih gradova, nema pročistač izvorske vode. Na taj način probleme su riješili samo Omiš i Dubrovnik, dok se u svim drugim gradovima voda zamuti čim padne prva veća kiša nakon sušnog razdoblja. Matek kaže da zadarski Vodovod već godinama priprema projekt postavljanja pročistača na izvorištu Dolac, što bi trebalo biti riješeno najvjerojatnije kroz neki od EU fondova.

- U tijeku je studija izvodljivosti, prikupljamo podatke o stanju zamućenosti i ispravnosti vode i to prosljeđujemo projektantu. Za rekonstrukciju crpne stanice odobreno nam je 25 milijuna kuna, vidjet ćemo hoćemo li taj posao moći odraditi kroz taj iznos ili ćemo, vjerojatnije, tražiti novu priliku za europskim sredstvima. U svakom slučaju, vjerujem da ćemo u skorom vremenu riješiti i ovaj problem, najavljuje Matek.