Suspendirani policajac PU zadarske koji je pod sumnjom da je medijima dostavio snimku prometnog prekršaja bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića angžairao je poznatog hrvatskog odvjetnika Branka Šerića. On smatra da je protiv njegovog klijenta pokrenut kazneni postupak zbog odavanja službene tajne, što smatra apsurdom, javlja Index.hr.

- Službena tajna bi značila da je u trenutku kad je Josip Ćelić snimljen to postala službena tajna. Što je apsurd. To je prekršaj kao i svaki drugi. U startu nema elemenata kaznenog djela. Uvalili su se do nosa. Nema šanse da ima službene tajne, nje ima kada neko tijelo proglasi podatke tajnima, a u ovom slučaju toga nije bilo. Jedino ako neće retroaktivno donijeti akt da je ovo službena tajna, kaže Šerić.

Policajac je sada pod suspenzijom, a iako uzima terapiju zbog kardioloških tegoba, bio je podvrgnut poligrafskom testiranju. "To se ne radi kad je čovjek pod terapijom", ističe Šerić.

Odvjetnik Anto Nobilo kaže kako policajac s jedne strane zaista jest počinio stegovni prijestup, "jer ne smiju se podaci iz policije davati neovlaštenim osobama".

- Ali s druge strane, on je na taj način spriječio još gore neovlašteno postupanje policije koja je očigledno htjela prikriti što se dogodilo pa predmet nije poslala državnom odvjetništvu ili sucu za prekršaje. On jest zviždač jer formalno je napravio prekršaj, ali je s druge strane javni interes bio prevladavajući i to bi trebalo uzeti u obzir.

- Njegov je motiv, po meni, bio sasvim ispravan, svojim je formalnim prekršajem spriječio daleko veću zloporabu policijskih ovlasti kada su htjeli zaštititi visokorangiranog policajca. To je puno veći prijestup od njegovog, smatra Nobilo.

Željko Cvrtila, iskusni kriminalist, kaže kako Ćelić "vrlo vjerojatno ne bi bio procesuiran, jer se za to ne bi znalo".

- Da se mislilo procesuirati, procesuiralo bi se odmah, nego se s tim otezalo, netko je to stavio u ladicu, a dečki su vidjeli što se događa i reagirali. Postoje jasna pravila o odavanju službenih podataka - to se raditi ne može. Problem vidim u sustavu koji dozvoljava da se takvi prekršaji prikrivaju, tvrdi Cvrtila.