Od pedesetak crnih točaka koje je Čistoća evidentirala na prostoru grada Zadra ostalo ih je manje od 10, smatra tehnički direktor Čistoće Pere Zubčić. Jedna od njih je plato na prostoru bivše vojarne Franka Lisice, između Caritasa i Medicinske škole, na kojemu su kontejneri i okolni prostori uvijek puni odbačenog smeća. Nekada je to stara odjeća, očigledno proslijeđena iz obližnjeg Caritasa, nekada kante i kartonske kutije nepoznatog porijekla, razbacana po cijelom platou.

- Postoji taj problem evidentiranja otpada, u kojem svaki spremnik mora imati svog korisnika. Broj takvih lokacija smo, rekao bih, sa 50 smanjili na pet ili šest, a to su kontejneri uz nebodere u Ulici Ivana Zadranina, Pet nebodera, hotel Iž, Velebitsku... Opis problema je uvijek isti - puno korisnika i spremnici na javnim površinama u koje bilo tko može odlagati bilo kakav otpad u bilo koje doba dana i noći, kaže Zubčić.

I pozicija u kampusu redovito se obilazi i smeće odvozi, ali se još brže puni novim otpadom. Riječ je o metalnim spremnicima koje Čistoća više ne koristi, ali oni koji ne žele platiti održavanje klasičnih kontejnera, mogu sami kupiti kakve žele, ako su prilagođeni podiznim sustavima na kamionima. Ovi ovdje su zaostali iz vremena od prije 10, 15 ili više godina. Ako se radnici Čistoće zainate, ili im je loš dan, isprazne kontejnere a ostave nepropisno odbačeni otpad pokraj njih, kao u našem primjeru.

- Možemo potrošiti ogromne resurse, ali bez podizanja razine kulture ne možemo riješiti probleme. Ne prođe jutro da na neko od takvih mjesta netko ne dođe kombijem i izvali pola stana u kontejner. Unatoč tome što jednom godišnje na poziv besplatno dolazimo do korisnika i odvozimo glomazni otpad, unatoč tome što na rubu grada imamo reciklažna dvorišta u koje se takav otpad može svakodnevno besplatno odlagati, i daje se glomazni otpad odlaže uz kante. To nije komunalni otpad i nije u skladu s ugovorom kojega su korisnici potpisali, ističe Zubčić.