Gradska uprava radi na usklađenju cijena s izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i odluka će ubrzo biti na javnom savjetovanju. Najavio je to resorni gradski pročelnik Robertino Dujela na vijećničko pitanje Mladena Malte, MOST-ovca i predsjednika Udruženja obrtnika Zadar, kojeg je zanimalo planira li Grad Zadar poduzeti mjere zaštite poduzetnika i građana od neosnovanog povećanja cijena.

Ovu uredbu Malta naziva novom pljačkom jer će, kako ističe, uvođenje minimalne cijene naknade dovesti do novog udara na budžet zadarskih obrtnika kojima su u 2018. godini već višestruko povećani računi za odvoz komunalnog otpada.

- U ovoj godini ponovno se, na još štetniji način, promijenila uredba i time način obračuna naknade. U sklopu javnog savjetovanja primjedbe je istaknula i zadarska Čistoća, brojna druga komunalna društva i poduzetnici. Međutim, unatoč brojnim primjedbama,  one nisu usvojene te je tekst uredbe u rujnu objavljen u Narodnim novinama. Izglasanom uredbom još se u manjoj mjeri poštuje zakonsko načelo onečišćivač plaća, budući da se predlaže uvođenje jedinstvene cijene minimalne javne usluge, kako za korisnike kućanstva, neovisno o broju članova i površini stambenog prostora, tako i za gospodarske subjekte, opet neovisno o veličini subjekta, površini, broju zaposlenih ili nekom drugom kriteriju koji utječe na količinu proizvedenog otpada. Iako je najavljeno pokretanje ispitivanja ustavnosti predmetne uredbe, ista je većim dijelom stupila na snagu te je na jedinicama lokalne samouprave da je provedu. Pojedini gradovi, poput Zagreba, već su započeli postupak povećanja cijena u kućanstvima i gospodarskim subjektima, istaknuo je Malta pitajući nadležne kad će se to i na kojim način napraviti i u Zadru.

- Mi radimo na tome i ubrzo će odluka biti na savjetovanju, ali prije toga obavit ćemo uobičajene konzultacije s obrtnicima i predstavnicima Potrošača, ali i radne sa širom javnošću. Da, Grad Zagreb se već pokrenuo u tome, ali kad je prošla uredba donesena, Zadar i Osijek su bili prvi u tome, rekao je Dujela.