Još se ne nazire rješenje za samoodrživost Pozdrava Suncu. Od poznate zadarske instalacije u gradski je proračun ove godine uprihođeno 3 kune i 30 lipa.

- Da proračun nije ozbiljan dokument, mislili bi da se netko ovdje sprda s nama. Ne znam samo je li netko izgubio 3 kune i 30 lipa pa su komunalni redari to donijeli u proračun ili je Pozdrav Suncu proizveo toliko električne energije. Ne piše u obrazloženju proračuna. Dakle, uprihodili smo 3 kune i 30 lipa, a u godinu dana uložili najmanje 5 milijuna kuna. Instalacije diljem svijeta su samoodržive, samo je ova naša neodrživa jama bez dna. Do sada uložen novac u Pozdrav Suncu pravdali smo interesom turista za naš grad, koji je dijelom takav i zbog te atrakcije. No, turisti su u posljednje vrijeme jako kritični i razočarani kada ga posjete jer on više ne radi, nego što radi. Imate li vi rješenje za Pozdrav Suncu ili ćemo i dalje nastaviti bacati milijune u tu atrakciju?, pitala je SDP-ova vijećnica Irena Dragić. 

Iz odgovora resornog pročelnika Robertina Dujele vidljivo je kako još nema konkretnih prijedloga kojima bi se taj prihod povećao. Prije velike obnove spominjali su selfie kutci, virtualne razglednice, ali od toga za sada nema ništa.

- Zbog te turističke atrakcije u Zadar je proteklih godinama stiglo više milijuna ljudi. Pokušajte izvući statistiku posjetitelja prije i poslije. No, u pravu ste, ona danas u stanju u kakvom bi trebala biti i kakvom je želimo vidjeti. Svi znamo razlog - vandalistički čin. Do kraja godine osposobit ćemo 14 od preostalih 28 oštećenih ploča, početkom sljedeće završiti sanaciju. Što se tiče same instalacije, koja malo radi, a malo ne radi, ona je u ingerenciji Inovativnog Zadra kojem je atrakcija povjerena na održavanja i u dijelu osmišljavanja načina kako od iste uprihodovati. Svaku namjeru, intenciju i prijedlog Inovativnog Zadra Grad će razmotriti i iznijeti pred vas, istaknuo je Dujela.