ZadrugArt u studenom i prosincu 2019. godine donosi javno predstavljanje rezultata anketnog istraživanja i dvije radionice na kojima će se kroz participativni model rada s udrugama i sudionicima civilnog društva, doći do prvih konkretnih kontura načina korištenja budućeg kao i načina upravljanja Centra za mlade, čija će gradnja početi do kraja godine.

Svi članovi udruga te predstavnici civilnog društva s područja kulture,
a koji svoje aktivnosti vide u prostoru budućeg Centra za mlade, pozivaju se za sudjelovanje!

PROGRAM

Predstavljanje istraživanja kulturnih potreba mladih u Zadru
19. 11. 2019. u 14 sati
Multimedijalna dvorana Kneževe palače
TKO SMO I ŠTO ŽELIMO?
Predavači: Željka Tonković i Krešimir Krolo

Ciklus događanja otvaraju Željka Tonković i Krešimir Krolo, sociolozi s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, koji su proveli istraživanje o kulturnim potrebama mladih u Zadru u razdoblju od travnja do srpnja 2019. godine na reprezentativnom uzorku srednjoškolske i studentske populacije te šire populacije mladih u Zadru. Tijekom izlaganja iznijet će se najvažnije spoznaje koje govore o suodnosu različitih dimenzija kulturnih potreba i kulturnog kapitala mladih i njihovih viđenja sadržajnih i upravljačkih modela Centra za mlade. Izlaganje će posebnu pažnju posvetiti spoznajama koje su ključne u kreiranju javnih politika, a posebno strateškog okvira rada Centra kao i modela upravljanja.

Radionica: Uvod u sudioničko upravljanje
25. i 26. 11. 2019. u 17 sati
Nigdjezemska
SUDIONIČKO UPRAVLJANJE: GDJE JE KVAKA?
Voditeljica: Ana Žuvela

Ana Žuvela, znanstvenica s bogatim iskustvom rada na projektima sudioničkog upravljanja, upoznat će sudionike s ključnim odrednicama, konceptima, teorijskim konstruktima koji formiraju specifično područje sudioničkog upravljanja s posebnim fokusom na sudioničko upravljanje u kulturi. U predavanju neće biti izostavljen kritički osvrt na sudioničko upravljanje u kulturi kao ni argumentacija zašto se civilno-javno partnerstvo smatra pozitivnom praksom u promišljanju i oblikovanju novih i budućih organizacijskih i institucionalnih formata u kulturi. Zašto dva dana? Da Ana bolje upozna sve zainteresirane buduće korisnike, da svima objasni što i kako sa sudioničkim upravljanjem te da se zaista čuju ideje i potrebe budućih korisnika kako bi se što kvalitetnije implementirale prilikom izrade Modela sudioničkog upravljanja Centrom za mlade.

Radionica planiranja korištenja prostorija u Centru za mlade
27.11.2019. u 14 sati
Nigdjezemska
GDJE ĆEMO SE SMJESTITI?
Voditelji: Dinko Peračić i Miranda Veljačić (udruga Platforma 9,81)

Cilj radionice je osmišljanje korištenja ovog novog prostora, kroz povezivanje postojećih i budućih programa s konkretnim prostornim resursima. Voditelji imaju dugogodišnje iskustvo u programiranju i gradnji prostora za kulturne i društvene programe. Rezultat će biti tlocrti zgrade i niz dodatnih prikaza s ucrtanim načinima korištenja i organizacijom prostora prilagođenim idejama sudionika radionice. Sudionici će prvo obići budući Centar za mlade da se bolje upoznaju sa karatkeristikama prostora, a potom slijedi radionički dio u Nigdjezemskoj.


O projektu ZadrugArt:

Projekt je odabran za sufinanciranje na natječaju Ministarstva kulture "Kultura u centru - potpora razvoju javnog civilnog partnerstva u kulturi", u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.867.528,51 kn, od čega je 1.587.399,23 kn sufinancirano iz Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" koji je dio Europskog socijalnog fonda. Preostalih 280.129,75 kn osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Zajednica udruga Centar nezavisne kulture Zadar u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Koncertnim uredom Zadar.