Vijećnici SDP-a su otkrili, a HDZ-ovci potvrdili da je sukob oko kurikularne reforme između rektorice Dijane Vican i ministrice Blaženke Divjak razlog zbog kojeg je ministrica odbila dati suglasnost za još 6,2 milijuna kuna za gradnju studentskog doma i menze u Zadru.

Oni će se pokriti iz Gradskog proračuna kroz tri godine. Da ne bi propao projekt i da se ne oduži, Grad se odazvao na apel sa Sveučilišta, kazao je gradonačelnik Branko Dukić.

- Nitko ne spori opravdanost tog projekta za zadarsko sveučilište i za Zadar. Ali je činjenica da se sukob na državnoj razini prelama preko gradskog proračuna i građana Zadra. Sporno je to što je Ministarstvo znanosti bilo obavezno pokriti razliku koja je nastala u javnoj nabavi za izvođača radova, kazao je SDP-ov Jure Zubčić, postavljući pitanje je li to zbog sukoba na relaciji Vican - Divjak.

- Dobro ste to detektirali, složio se HDZ-ov vijećnik Rade Šimičević, prema čijim riječima Sveučilište i Grad Zadar ne bi trebali biti taoci nekadašnjeg sukoba.

Nezavisni vijećnik Kristijan Kovačević nije dobio odgovor na pitanje ima li Sveučilište dopis da se od Ministarstva tražio obećan novac. - Ovako ispada da se Divjak i Vican ponašaju kao mala djeca.

- Nije dobro stavljati u isti koš našu rektoricu i ministricu, jer je ona tražila novac i nije ga dobila, reagirao je Šimičević.

Niti vijećnik Antonio Baus nije dobio odgovore na pitanje je li Grad Zadar s iznosom od 6,2 milijuna kuna partner Sveučilištu. Ako se probije proračun za izvedbu tog projekta, znači li to da će i Grad trebati povećati svoj udio?, pitao je Baus. SDP-ov Danijel Radeta spomenuo je i kako Sveučilište ima proračun od 140 milijuna kuna, od čega je 20 posto vlastitih prihoda.

- Bila je to menadžerska reakcija našeg gradonačelnika, kazala je HDZ-ova vijećnica Milena Ikić koja je, kao i većina vijećnika koji su se javili za riječ, pokazala da ne poznaje činjenice.

Ministrica Divjak je lani, kada je Sveučilištu odobreno EU financiranje od strane Ministarstva za EU fondove, potpisala suglasnost da će na 67,4 milijuna kuna, Država preko Ministarstva znanosti sudjelovati s 15 posto, odnosno 14 milijuna kuna. Sporost tog postupka, a brzina rasta cijena na građevinskom tržištu, osobito kada su u pitanju EU projekti, što je vijećnicima objašnjavao i bivši ministar u Gradskom vijeću, HDZ-ov Dario Nakić, doveli su do razlike od 21 milijuna kuna u javnoj nabavi. Od izabranog izvođača radova s ponudom od 81 milijun kuna, tražio se produžetak roka od mjesec dana, koji danas istječe, kako bi Sveučilište zatvorilo financijsku konstrukciju s još 6,2 milijuna kuna koliko iz resornog ministarstva ne žele dati. Ministrica Divjak je u Zadru izjavila da je javna nabava stvar Sveučiliša.

Rektorica Vican obratila se Gradu Zadru, a mogla je i Zadarskoj županiji ili Nadbiskupiji čiji je teološki odjel u sklopu Sveučilišta. Politička je odluka da Grad Zadar bude "vatrogasac" koju je potvrdilo Gradsko vijeće. Kao što su nam iz Sveučilišta na naš upit što je s ugovaranjem radova, poslali šifru da još čekaju suglasnosti nadležnih tijela, tako da iz Ministarstva znanosti nismo dobili ni slovo na naš upit od prije tri dana hoće li i zašto neće dati dodatnu suglanost Sveučilištu u Zadru za još 6,2 milijuna kuna.