Ništa nije slučajno, tako bi se mogla nazvati rasprava koja je prethodila odluci kojom Grad Zadar daje pravo građenja Zadarskoj nadbiskupiji za Pastoralni centar.

- Slučajno su na istoj sjednici Gradskog vijeća kredit za gradnju Katoličke škole na Novom Bokanjcu i pravo građenja za Pastoralni centar na Voštarnici, tom je tvrdnjom pročelnik Darko Kasap apelirao je na razum u političkim istupima vijećnika.

Zašto baš sada, 10 godina nakon što je Sanaderova Vlada dala na korištenje Gradu prostor bivše vojarne za gradnju sveučilišnog kampusa i Pastoralnog centra. On je, prema riječima resornog pročelnika Darka Kasapa, predviđen i Detaljnim planom centralnih zona Višnjik i DPU Novi kampus na prostoru uz sjedište PU zadarske na kojem je sada parkiralište. Na rezerviranoj parceli od 18 203 metara četvornih gradit će se Pastoralni centar sa svetištem, trgom, atrijem, smještajem za svećenike. Ona će se najnovijim PP podijeliti pa će se na manjem dijelu izgraditi javni park, objasnio je pročelnik na Aktualnom satu Gradskog vijeća.

Radi se o državnom zemljištu za koji je Grad Zadar istom odlukom Vlade dobio pravo da drugim korisnicima daje pravo građenja, tumačio je zamjenik gradonačelnika Ante Babić u raspravi oko točke u kojoj Nadbiskupija to pravo dobiva na 30 godina. Oporbeni vijećnici su imputirali kako je to "deal" s gradnjom katoličke osnovne škole te kampanjom u kojoj bi zadarska Crkva odvratila vjernike da ne glasaju za "Milo moje". Tražili su i da tu ostane parkiralište za kojim vapi taj dio grada.

- Zašto Nadbiskupija ne bi izgradila garažu, ja bi se tu prvi pomolio, predložio je SDP-ov vijećnik Danijel Radeta. Reagirao je HDZ-ov vijećnik Rade Šimičević.

- Problem je što se svijet materijalizira. To je idealno mjesto za Pastoralni centra u kojem će mnogi građani naći svoje mjesto i utjehu, rekao je Šimičević.

Tenziju u raspravi podigla je nova gradska vijećnica iz redova HRASTA Tomislava Jergan. Ona je SDP-ovim vijećnicima spočitnula koliko je Crkva izgubila 1945. godine zemlje koju ste, optužila je s govornice, vi joj uzeli. Pozivajući se na to kako je ona vjeroučiteljica, Jergan je rekla kako joj ne pada napamet u parku djecu druge vjeroispovijesti tjerati iz parka. - Ne mogu se oteti dojmu da se ovdje radi protivljenju zato što je to vjerski objekt, kazala je HRAST-ova vijećnica.

- Odakle vama pravo da prozivate tko je kakav vjernik. Ovo nije sat vjeronauka nego sjednica Gradskog vijeća, replicirala je SDP-ova Danijela Vukoša s govornice, dok je njezina kolegica Irena Dragić iz klupe vikala da je sramota to što govori.

Vijećnica Tomislava Jergan svoj istup završila je s nečim što nitko nije ni pomislio.

- Pa ne mislite valjda da će Nadbiskup to prodati i s novcem od prodaje otići na Havaje, pa će se tamo u 80-toj godini "skinuti" (valjda je mislila iz svećenićke odore, op.a) i okružiti s 20 žena, bile su riječi najveće zagovornice Pastoralnog centra na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.