Gradsko vijeće usvojilo je jučer odluku o dugoročnom zaduživanju Grada Zadra za izgradnju osnovne škole na Novom Bokanjcu. Najpovoljnije uvjete od 0.66% fiksne godišnje kamate gradskoj upravi dala je Zagrebačka banka, zbog čega je Mladen Malta (MOST) istaknuo kako bi Grad trebao razmisliti o promjeni matične, OTP banke.

No više od uvjeta podizanja kredita, oporbene vijećnike zanimalo je vlasništvo zgrade i zemljišta ispod nje te način upravljanja buduće škole čiju gradnju vrijednu 48 milijuna kuna zajednički financiraju Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija.

- Osnovna škola na Novom Bokanjcu spominje se od doba kada sam bio tinejdžer. Ne želim da me se krivo shvati, nemam ništa protiv katoličke škole, ali moja vizija tada je bila drugačija. Trebalo se dogoditi to da Grad smogne financije da sam izgradi školu. Time neću obezvrijediti trud Crkve i Nadbiskupije koje poštujem, kao i župnika, don Srećka. No, želim da neke stvari nazovemo pravim imenom. Nadbiskupija će dobiti 15 tisuća kvadrata na lijepoj lokaciji, istaknuo je Gaši objašnjavajući kako će njegov klub ipak glasati za prijedlog, unatoč tome što su taj projekt zamišljali drugačije.

Mate Lukić iz NHR-a pitao je hoće li katolička oznaka škole biti prepreka za upis neke djece, dok je SDP-ovog Ivana Matešića zanimalo tko će upravljati školom i hoće li nadbiskup biti.

- Dajemo javni novac za školu koju će voditi Crkva. Naravno da će se raditi prema programu ministarstva, te da će imati pravo javnosti, ali mene zanima zašto Crkva zauzvrat nije darovala zemljište Gradu. Naime, u vlasništvu Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja su dvije parcele od 5000 i 1000 kvadrata, otkrila je Danijela Vukoša (SDP).

Antonio Baus iz Akcije mladih pitao je vladajuće je li slučajnost da se upravo na istoj sjednici daje zemljište Crkvi za gradnju pastoralnog centra, a povezanost dvaju postupaka opovrgnuo je resorni pročelnik Darko Kasap. On je istaknuo kako se prije dobivanja građevinske dozvole moralo riješiti vlasništvo zemljišta ispod škole.

- Naravno da mi se sviđa izgradnja škole, ali ne sviđa mi se partnerstvo Crkve i Grada - smiješno je da Grad mora pomoći Crkvi, umjesto da sam sagradi školu. Maloprije govorimo o milijardu i pol kuna ulaganja države u zadarsko područje, stalno vrtimo ogromne novce, a ispada da za školu u 30 godina ne možemo izdvojiti 50 milijuna kuna. Imamo, ali nam škola nije bitna. Kada prioritet bude izgradnja škole, Grad će dignuti kredit i sagraditi školu sam za sebe, istaknuo je Baus.

Resorni pročelnik Joso Nekić bio je zadovoljan raspravom jer se, kako je istaknuo, po njoj vidi da školu nije jednostavno izgraditi.

- I Država je upirala prema EU sredstvima, ali nije uspjela. Škola košta više od same gradnje, tu su i oprema, pristupne ceste, sustav odvodnje... Niti jedan grad osim Dubrovnika trenutno ne gradi školu, pa niti Zagreb. Nadbiskup je bio vrlo otvoren, rekao je: "Idemo napraviti nešto za zajednicu". Vlasništvo škole je u idealnom omjeru, 50-50, a rekli smo da je nebitno čija je zemlja ispod nje. Grad Zadar namjerno nije odredio upisna područja za škole, jer smo htjeli omogućiti da usklade sa školom svoje privatne i poslovne prilike. Tako je i s katoličkom školom na Bokanjcu - svi imaju mogućnost izbora. Ako netko s Bokanjca želi slati djecu u drugu školu, to će moći učiniti, a uvjeren sam da će ih 90 % ostati u ovoj najbližoj, poručio je Nekić.

Resorni pročelnik se ispričao i za burniju reakciju na vijećnička pitanja kada je rekao da mu je dosta sekularizma.

- Kao pročelnik sam apsolutno za sekularnost škola, ali ne treba pretjerivati. Kad vidim da se pretjeruje, postanem nervozan i bezobrazan. Ispričavam se, ne bismo trebali biti isključivi ni oko jedne stvari koja postoji. Nikakva se sekularnost neće narušiti kad mi izgradimo školu s Nadbiskupijom, koja će djelovati u skladu sa zakonima.