Godina 2017. - Brojni ugostitelji i trgovci okupljeni su u gradskoj vijećnici na javnom otvaranju ponuda pristiglih na natječaj Grada Zadra za zakup kućica na Adventu u Zadru. Povjerenstvo otvara jednu po jednu ponudu, sve pod budnim okom zainteresiranih zakupaca i predstavnika medija.

Godina 2019. - Natječaj za popularne montažne drvene objekte sada je u rukama gradske tvrtke Tržnica Zadar. Nestalo je javno otvaranje ponuda, a nezadovoljni ugostitelji javljaju medijima da je natječaj namješten, dok direktoru Tomislavu Letiniću treba više od dva tjedna da novinarima dostavi dokumentaciju koja bi potvrdila ili opovrgnula njihove navode.

Na nazadovanje u transparentnosti pri provođenju javnog natječaja upozorio je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća vijećnik Jure Zubčić.

- Otkada to vodi Tržnica nemamo više javnog otvaranja ponuda, niti javno objavljene podatke o iznosu kojeg su ponudili izabrani i odbijeni ponuditelji. Jedan od uvjeta natječaja bio je da se može ostvariti zakup samo jedne kućice, a mi imamo situaciju u kojoj se ista osoba javi kao pravna i fizička osoba. Ta osoba sada ima dvije kućice, znači uspjeli smo preveslati uvjete natječaje, odnosno naći tzv. hrvatsku rupu. Natječaj je sadržao odredbu po kojom povjerenstvo zadržava pravo odabira ponuditelja pri čemu nije dužno davati posebna obrazloženja i za to ne snosi odgovornost prema ponuditeljima. Transparentno, nema što. No, to nije sve. Kao u onom Top Shopu, ako ste odmah nazvali direktora Letinića, dobijete gratis izmjenu javnog poziva. Naime, izmijenjeni su uvjeti kako bi se mogli javiti i ugostitelji koji su registrirani manje od godinu dana. A to se nije napravilo zbog ravnopravnosti tržišnog natjecanja, kao što to direktor tvrdi, nego da oni koji su trebali dobiti kućicu, a nisu zadovoljavali uvjet poreznog duga, mogu otvoriti nove tvrtke. Tako imamo njih šest koji su dobili na natječaju, a registrirani su prije mjesec dana. Mislite li možda pozvati Odvodnju da odvede ovaj mulj iz Tržnice?, pitao je SDP-ov vijećnik gradonačelnika Branka Dukića.

- Znate i sami na kojim način se to prije obavljalo. Plaćao bi se najam kućica nekom privatniku i onda bi to išlo na natječaj. S obzirom na to da su u pitanju veliki novci, mi smo odlučili to prepustiti Tržnici koja će kupiti te iste kućice. Tako ćemo polako, za dvije godine, isplatiti kućice i imati svoje. To je dobro. Što se tiče natječaja za zakup, tržišno natjecanje omogućuje svima da se mogu prijaviti i žaliti. Neka to radi onaj tko to radi. Nemam ja sad što ulaziti u to kome i kako, ali znam da se zaradilo dosta te da je interes za kućice jako velik. Znači da je Advent dobro organiziran, istaknuo je Dukić kojem je Mladen Malta (MOST) dobacio kako je najbolje da kao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kućice da svom vozaču.

- Kad je to radio Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom, tada je to bilo transparentno i lijepo izvedeno. Sada kad ste to prebacili na gradsku tvrtku, Vi dignete ruku od odgovornosti, oni rade svoje i pogoduju, a mnogi ugostitelji u Zadru se žale, replicirao je Zubčić.

- Ja moram biti odgovoran za svaki natječaj?! To je onaj vaš stari komunistički sustav, odgovorio je Dukić, a Zubčić mu je iz klupa spočitnuo kako je rođen 1990. godine.

Upravo dok se u gradskoj vijećnici odvijala ova rasprava, na našu adresu stizala je dokumentacija koju smo od direktora Letinića zatražili još 28. listopada. Tada smo od nezadovoljnih ugostitelja, koji su htjeli ostati anonimni, dobili informaciju da je natječaj za ukupno 25 kućica namješten, te da su im u Tržnici rekli kako su neke kućice već obećane, neovisno o cijenama ostalih ponuda. Direktor Letinić rekao nam je kako on te prigovore nije dobio, te nas je uputio na ispunjavanje službenog zahtjeva za pristup informacijama.

- Provedena su dva javna poziva za davanje u zakup montažnih adventskih kućica. U prvom krugu je dodijeljeno 18 kućica, a u drugom pozivu preostalih 7 kućica. U prvom krugu bilo je ukupno 128 ponuda za kućice, a u drugom krugu još 18 ponuda. Javni poziv provodi povjerenstvo u sastavu tri djelatnika Tržnice Zadar d.o.o. (Joško Mikin, Marijana Horžić, Jure Matak), informacija je od direktora Tržnice koji nam je, osim ranije dostupne dokumentacije, danas dostavio zapisnike povjerenstva sa svim ponudama kao i donesene odluke o izabranim ponuditeljima s cijenama iznosa zakupnine. Iz njih je vidljivo kako zarada, koju je gradonačelnik Zadra spominjao, iznosi rekordnih 800 tisuća kuna. Osobni podaci fizičkih osoba su prekriveni, a ima tu i nekih nejasnoća, moguće tipfelera, poput toga da je u više navrata navedeno kako za neke kućice nije pristigla ponuda da bi u nastavku bile navedene valjane ponude ugostitelja od kojih su neki u konačnici i odabrani.

I dok je na Trgu Petra Zoranića i Trgu pet bunara u tijeku montiranje kućica za Advent u Zadru, u nastavku pogledajte tko će u njih "useliti":