NOVO "Direktor TZ grada Zadra pristupio je polaganju stručnog ispita na redovnom roku dana 26. listopada te je isti položio i dobio uvjerenje od položenom stručnom ispitu za rad na stručnim poslovima u turističkom uredu turističke zajednice", službeni je odgovor iz Turističke zajednice Grada Zadra nakon što je vijećnik Daniel Radeta, pozivajući se na izvore iz TZ-a, danas na sjednici Gradskog vijeća iznio sumnje da čelni čovjek zadarskog turizma Mario Paleka nije položio stručni ispit u propisanom roku od godinu dana.

Kada smo istaknuli da je na dužnost direktora TZ-a stupio 1. listopada 2018. godine, pa je taj rok istekao 1. listopada ove godine, Paleka nam je pokazao odluku resornog ministarstva kojom se uvažava datum prijave ispita u slučaju da komisija ranije ne stigne odrediti termin ispita. A ispit je, ističe Paleka pokazujući nam papire, prijavio još u svibnju, no komisija ga zbog drugih obveza nije uspjela primiti ranije. Oporbenog vijećnika, koji ga je prozvao, direktor TZ-a poziva na razgovor kako bi mu mogao pokazati svu dokumentaciju i uvjerenje o položenom ispitu.

- Direktor Ureda prijavio je u roku polaganje stručnog ispita odnosno dana 15. svibnja 2019. godine te je zakonski ispoštovao odredbe članka 23. Zakona o turističkim zajednicama. Ministarstvo turizma određuje raspored i termine za obveznike polaganja stručnog ispita (u prosjeku svaka tri mjeseca javno se objave obveznici polaganja stručnog ispita na službenim stranicama Ministarstva turizma). Od trenutka prijave do 26. listopada bio je jedan ispitni rok u lipnju na kojoj listi nije bio direktor Mario Paleka te nije mogao pristupiti istom zbog velikog broja kandidata, a sljedeći se ispitni rok održao dana 26. listopada 2019. U nastavku se nalazi link na kojem možete vidjeti popis kandidata koji se pozivaju da pristupe 50. ispitnom roku. S obzirom kako je direktor Mario Paleka u zakonskom roku prijavio stručni ispit te je isti položio na prvom ispitnom roku nema razloga za primjenu odredbe stavka 7. članka 23. Zakona o turističkim zajednicama prema kojem bi direktoru ili radniku prestao radni odnos, poslano nam je i službeno iz TZ-a.

RANIJE Iako je prošao rok od godinu dana za polaganje, činjenica je da direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka nema stručni ispit za upravljanje uredom TZ-a, otkrio je za govornicom Gradskog vijeća SDP-ovac Daniel Radeta, pozivajući se na izvore iz same turističke zajednice.

- Dragi moj Radeta, Vi ste predstavnik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja. Imate li Vi prijavljen obrt, plaćate li što TZ-u? Ja sam čuo da nemate ništa, rekao je Dukić, na što je Radeta iz klupe odgovarao: "Imam firmu i naravno da plaćam!"

- Ja ću Vam reći da Paleka ima položen ispit, a Vi provjerite, rekao mu je Dukić.

- Informacija je došla iz TZ-a pa mi dostavite tu diplomu tijekom dana, zatražio je Radeta.

Direktora Paleku sreli smo kasnije u prostorijama gradske uprave. Demantirao je tvrdnje SDP-ovog vijećnika pokazujući nam uvjerenje o položenom stručnom ispitu. Zamolili smo ga nam isto pošalje za objavu, ali nam je rekao kako se prvo mora konzultirati s pravnom službom.