ZADAR- Gradska uprava prionula je uređenju plaža što bi trebalo doći do izražaja iduće sezone.

Nakon komunalnog opremanja obalnog pojasa Punte Bajlo u uvali Bregdeti, Odjel za komunalne poslove, preusmjerava se na najstariju zadarsku plažu - Jadran. Najavio je to pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela. To znači kako će najveći dio novca, namijenjen za održavanja zadarskih plaža, biti za plažu Marex kako se među Zadranima naziva ta gradska plaža.

Odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje nositelj je projekata dviju gradskih plaža - sa sunčalištem u Diklu i dio obalnog pojasa Kolovara od zgrade Zavoda za javno zdravstvo do devastiranog ugostiteljskog objekta, uz koji su komunalci stavili znak upozorenja na opasnost. Kad će i tko srediti taj dio pomorskog dobra kojim upravlja Grad Zadar, možda bi se moglo doznati na idućem javnom kolegiju Gradonačelnika. Naime, temu uređenja plaža za jedan od idućih kolegija predložio je gradonačelnik Branko Dukić. No, tu nema ništa novog u odnosu na sve što je rečeno prošlog petka, kada je održan kolegij za javnost.

Pročelnik Darko Kasap istaknuo je kako se sada može raditi Urbanistički plan uređenja obalnog pojasa od bazena Kolovara do Karme, nakon što je izrađena studija valovanja. Na osnovu tog UPU, čija je izrada povjerena Radionici Marušić, može se u dogledno vrijeme nastaviti s uređenjem plaža na istočnom dijelu Grada. Na zapadnom će vrlo brzo biti potpisan ugovor s izvođačem radova za uređenje plaže i sunčališta u Diklu. Taj projekt će se djelomično ostvariti zbog gradnje kanalizacije Obalom Petra Krešimira IV.


Grad Zadar je za taj projekt kao i za uređenje plaže Kolovare kroz dva natječaja dobio nešto više od 800 tisuća kuna iz fonda Ministarstva turizma. To je tek dio ukupne investicije koja za uređenje obje plaže iznosi više od 4 milijuna kuna.

Novost je da u gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju kako nastaviti projekt uređenja plaže u Petrčanima, započet prije dvije godine o trošku TZ Grada, a kojeg je zaustavila Lučka kapetanija.