Gradnja studentskog doma i menze u Zadru uz pomoć EU sufinanciranja u rukama je resorne ministrice Blaženke Divjak.

Proizlazi to iz njene izjave kako tek treba donijeti odluku da se lani već odobrenih 14 milijuna kuna zadarskom sveučilištu, poveća kako bi se osiguralo financiranje izgradnje. Ministrica postupak javne nabave prebacuje na Sveučilište. Pa je ono "krivo i odgovorno" što je u postupku javne nabave ekonomski najpovoljniji izvođač radova dao ponudu koja je 20 milijuna kuna veća od procijene vrijednosti.

U Hrvatskoj je kod EU projekata postala praksa da građevinari podignu cijene radova kao što se dižu cijene materijala na natječajima. Upravo su EU investicije, u kojima domaći investitori moraju sudjelovati s s najmanje 15 posto udjela doveli do napuhanog rasta građevinskog tržišta.

I tako smo se mi naivno ponadali kako će ministrica Divjak, koja je jučer gostovala na tribini priređenoj na zadarskom sveučilištu, potpisati taj zahtjev Sveučilišta kojem je rok već istekao. Ona ima 8 dana za razmišljanje kako bi do 15. studenog, do kada je s izabranim izvođačam Projektgradnjom plus produžen rok valjanosti ponude. Što čeka?

Osim toga istječe i rok potrošnje EU novaca odobrenih u travnju 2018. godine. Tada se Ministarstvo obavezalo kako će  sudjelovati sa 14 milijuna kuna, budući da je iz Sveučilištu odobreno iz EU fondova 67 milijuna kuna. Procijena vrijednosti projekta bila 74.4 milijuna kuna, a javna nabava je dala je iznos od 81 milijun kuna (uključen PDV).

Ministrica Blaženka Divjak svojom izjavom nije dala ni trunke podrške zadarskom sveučilištu, a kamoli podizanju standarda studenata. Ona je ipak predstavnica koalicije u kojoj je zalog HNS-a Sveučilište u Varaždinu,  s  kojim je izbačen Zadar kao najstarija akademsku zajednicu na ovim prostorima iz predstavljanja programa predsjedanja Europskom unijom.

U Varaždinu je prije dvije godine otvoren Studentski dom s pratećim sadržajima, vrijedan 141 milijun kuna, od kojih je 85 posto dobiveno iz Europske unije. Jedina poveznica sa Zadrom je isti arhitekt Vedran Pedišić čiji projekt studentskog doma i menze u zadarskom kampusu je u očekivanju odluke ministrice znanosti i obrazovanja.