Costa Venezia, najveći kruzer kojim je 7. ožujka trebala biti otvorena sezona, ali i novi putnički terminal, nikad nije pristao u Gaženicu zbog olujnog juga.

Najnoviji u floti kruzera talijanskog Costa Cruisesa, dug 323 metra na prvoj plovidbi za Trst, preskočio je Zadar i s 4000 putnika prenoćio u Dubrovniku. Južina je razlog zbog kojeg je kruzer Opera prošlog vikenda sporo plovio od prolaza Maknare te se još sporije vezao u Gaženici. U provu broda puhalo je 35 čvorova juga, a za 25 metara produžen brod ima sporije maritimne sposobnosti. No, u odluci kapetana kruzera najvažniji je komfor i sigurnost putnika.

Je li Gaženica sigurna luka, s obzirom na ova dva slučaja, pitali smo Lučku upravu Zadar (LUZ) - Kruzeri zbog svoje veličine, a često ih se zove i plovećim hotelima, posebno su osjetljivi na jake vjetrove jer pružaju veliki bočni otpor. To je posebno
slučaj sa starijim brodovima s nešto slabijim bočnim motorima. Kod pristajanja MSC Opera puhao je izuzetno jak vjetar od 35 čvorova zbog čega mu je trebalo nešto više od uobičajenog vremena za operaciju priveza uz obalu, ali svakako puno kraće od dva i pol sata. U slučaju tako jako vjetra u većini luka uopće nije dozvoljeno pristajanje, dok je u luci Gaženici to ipak bilo moguće. Za osjećaj reda veličine, od oko 135 operacija prihvata brodova na kružnim putovanjima te više od 100 operacija prihvata brodova u međunarodnom linijskom prometu, tijekom 2019. godine tek je dva puta zabilježen problem kod pristajanja, pri čemu je jedan uzrok bio viša sila, a u drugom nije bio moguć prihvat broda, odgovorili su iz LUZ-a

Uplovljavanje idućeg kruzera najavljeno je 9. studenog. Prvi put i to na kraju sezone trebao bi u Gaženicu uploviti 205 metra dug kruzer Amera s 800-ak putnika. Brod se prije zvao Prinsendam, dok je bio u vlasništvu nizozemske kompanije. Kruzer Amara sada je u sastavu rastuće njemačke kompanije Phoenix Reisen koja će ovu  zadarsku sezonu produžiti čak u prosincu.

Njihov brod Amadea, dugačak 193 metra u Gaženicu bi trebao uploviti 30. studenog te 5. prosinca. Ako ne bude vremenskih neprilika, zadarsku kruzing sezonu „podebljat" će za 1200 jesenskih gostiju. Prvo uplovljavanje kruzera u Gradskoj luku bilo je 28. ožujka a 5 travnja, sezona kruzera otvorena je u Gaženici što je i prva sezona za koju je odgovoran turski koncesionar - ZIPO.