ZADAR- Putem javne nabave doznajemo kako je na projektni natječaj Zračne luke, objavljen 23. srpnja, preko Društva arhitekata Zadra pristiglo 10 radova. U njima je ponuđeno idejno arhitektonsko-urbanističko rješenja putničkog terminala Zračne luke Zadar.

Tko se sve upustio u tako veliki posao s obzirom na veliki program kojeg je trebalo riješiti, doznat će se tek nakon objave pobjednika natječaja. O njemu će odlučiti Ocjenjivački sud na čelu s arhitektom Nikolom Bašićem koji će razdijeliti i nagradni fond u iznosu od 625 tisuća kuna neto. Predsjednik Društva arhitekata Zadra Petar Kozina očekuje da će to biti u prosincu. Arhitekt Kozina zadovoljan je odazivom na natječaj s obzirom na njegovu zahtjevnost. Sama provedba natječaja koštat će Zračnu luku najmanje milijun kuna.

Tamo se, ovisno o povećanju prometa, planira u fazama uložiti preko pola milijarde kuna plus 20 milijuna kuna u uređenje okoliša. Igra velikih ulaganja odnosi se na 15 tisuća kvadrata za novu zgradu terminala, 7 400 metara četvornih za nadstrešnicu te okoliš.

Pristigle radove pregledat će 7. studenog tehnička komisija na čelu koje je zadarski arhitekt Ivan Kujundžić. Oni će, prema riječima predsjednika ZDA, pregledati jesu li radovi pristigli u ukupno 12 paketa koje su arhitekti donijeli osobno u skladu s tehničkim uvjetima.

Iako se putem javne nabave može vidjeti zapisnik tko je bio na otvaranju ponuda, u slučaju arhitektonskog natječaja, toge nema. Arhitektonski natječaj je specifičan i nije prilagođen standardnim uvjetima transparentnosti javne nabave.

- Ponude će tek otvoriti tehnička komisija, dok je za povjerenstvo javne nabave namijenjena posebna kuverta u kojoj su podaci o ponuditelju i oni provjeravaju, među ostalim jesu li porezni dužnici, napominje arhiktekt Kozina kojem je ovo prvi natječaj na čelu Društva zadarskih arhitekata.