Krajem kolovoza Sveučilište u Zadru okončalo je javnu nabavu odlukom da će Projektgradnja iz Gornje Vrbe graditi novi studentski dom i menzu na prostoru bivše vojarne. Njihova ekonomski najpovoljnija ponuda od 64,8 milijuna kuna (također bez PDV-a) bila je 20 milijuna veća od procijenjene vrijednosti koja je iznosila 46,6 milijuna kuna (bez PDV-a).

Sveučilište kao nositelj ove investicije, za koju je lani dodijeljeno bespovratnih 67.4 milijuna kuna iz EU fondova, još nije potpisalo ugovor s odabranim izvođačem. Zašto još nisu počeli radovi, najavljeni u listopadu, pitali smo Ured rektorice.

"Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima na lokaciji novog kampusa Sveučilišta u Zadru započet će nakon pribavljanja suglasnosti za preuzimanje obveza od nadležnih tijela, koja nismo dobili 16. listopada o. g. do kada je trajao postupak javne nabave. Pridržavajući se zakonskih okvira i mogućnosti, od ponuditelja Projektgradnja plus d.o.o. zatražili smo i dobili produljenje roka valjanosti ponude do 15. studenoga do kada očekujemo pribavljanje suglasnosti za preuzimanje obveza za izgradnju.

U očekivanju suglasnosti od nadležnih tijela, potpisivanje ugovora s izvođačem te gradnje novog doma i studentske menze započela bi koncem studenog ove godine", navodi se u odgovoru sa zadarskog sveučilišta.

Iz takvog odgovora jasno je kako Sveučilište u Zadru još nije dobilo "crno na bijelo" od ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da će Država preuzeti ostatak financiranja. Preuzeta obaveza od strane resorne ministrice o kojoj su nam ljetos govorili na Sveučilištu, treba biti potpisana suglasnost što je nužno da bi se mogao ostvariti EU projekt. Možda ministrica Divjak koja u srijedu dolazi u Zadar, potpiše suglasnost Sveučilištu u Zadru.