Familylab.hr u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar organizira predavanje "Vrijeme za eksperimentiranje" Polone Bencun Gumzej, dr.med. spec. školske medicine, kojim želi osnažiti roditelje i stručnjake za dijalog s tinejdžerima. Predavanje će se održati u utorak, 26. studenog u 18 sati. Trajanje predavanja i diskusije je 2 sata, a ulaz je besplatan.

- Na osnovu našeg iskustva znamo da izgradnja kvalitetnog i bliskog odnosa između roditelja i tinejdžera može doprinijeti smanjenju rizičnih adolescentskih ponašanja i povećanja njihove osobne odgovornosti za vlastite izbore! Adolescencija je vrijeme kada mnogi mladi uistinu eksperimentiraju u mnogim područjima svog života. Mi vam želimo pružiti podršku u tome kako s njima graditi odnos koji će osnaživati i povezivati, kao suprotnost prekidu iskrenog kontakta (koji se često desi u obiteljima s tinejdžerima). Znate li, na primjer, da je jedno od najčešćih rizičnih ponašanja mladih upravo konzumacija alkohola mada je točenje i prodaja alkohola mlađima od 18. godina kod nas zakonom zabranjena? Što možemo učiniti u obiteljima, školama i društvu općenito da smanjimo rizična ponašanja mladih i osnažimo njihovu samosvijest i time jačamo njihovo mentalno zdravlje?, pitanja su na koja će se odgovarati na predavanju.

Na predavanju "Vrijeme za eksperimentiranje" polaznici će naučiti o važnim promjenama koje se dešavaju u odnosima kada djeca postaju tinejdžeri. Razgovarati će se o tome kako i kada odrasli mogu početi graditi novu vrstu odnosa sa svojim tinejdžerima (koji je značajno drugačiji od odnosa s mlađom djecom) te koji su bitni elementi tog odnosa.

Što je to ključno u roditeljskom i pedagoškom okruženju što djeluje na mlade da se povjere, traže savjet i pomoć te grade za njih smislene i dobre odnose s odraslima?