ZADAR- Do kraja godina istječe mandat predsjedniku Županijskog suda u Zadru Borisu Babiću, a procedura natječaja za izor i imenovanje, još je uvijek na ocjenjivanju kandidata.

Uz aktualnog predsjednika Županijskog suda sudac za to mjesto javili su se Hrvoje Visković s Kaznenog odjela, koji je ujedno zamjenik te glasnogovornik suda, kao i Željko Đerđ, sudac s Građanskog odjela.

Polovicom ove godine objavljeno kako je sudac Boris Babić dobio nula bodova u ocjeni Sudačkog vijeća te kako je uložena žalba Vrhovnom sudu od strane najlošije ocjenjenog kandidata. Polovicom prošlog mjeseca ta je žalba usvojena. Nitko ne može dobiti nulu u ocjeni Sudačkog vijeća za obnašanje sudačke dužnosti, ocijenili su suci Vrhovnog suda. Odlukom Vrhovnom suda, bit će ponovno ocjenjivanje kandidata Babića od strane Sudačkog vijeća kojeg čini devetero sudaca Županijskog suda na čelu sa sutkinjom Sanjom Prosenica.

Odluka o njihovim ocjenama, rješenjem Vrhovnog suda treba postati pravomoćna te poslana Državnom sudbenom vijeću. Ta sudbena vlast u daljnjoj proceduri treba pozvati kandidate na razgovor od 15-ak minuta da bi donijeli odluku o izboru i imenovanja predsjednika suda.

O njihovoj sporosti govori i podatak kako je natječaj za predsjednika Trgovačkog suda u Zadru bio u travnju ove godine, a javio se samo jedan kandidat, sudac Tomislav Jurlina. Aktualna predsjednica Ardena Bajlo nakon 20 godina vođenja Trgovačkog suda više nije imala zakonsko pravo na novi mandat. Njezin "nasljednik", međutim, još nije imenovan.

Ništa bolja kadrovska politika nije ni u Državnoodvjetničkom vijeću. Oni su natječaj za mjesto županijskog državnog odvjetnika objavili 28. rujna 2018. godine. Na njega se uz aktualnog ŽDO Goran Troskot javio Denis Sokol i Slobodan Denona. Dok glavni državni odvjetnik ne potpiše odluku o izboru, Goran Troskot, kojem je mandat istekao u travnju, obnaša funkciju vršitelja dužnosti.