Nakon što su nedavno ponovno odbačene tražbine 74 bivša zaposlenika Croatia Zadar Linea, koji u stečajnom postupku već 19 godina traže isplate otpremnina čiji ukupni iznos dosiže 4,6 milijuna kuna, ispred Trgovačkog suda ponovno je održan mirni prosvjed na kojem se okupilo 40-ak bivših radnika.

- Preko vikenda pripremili smo žalbu koja će sada biti dana protokolu. Očekujemo da će Visoki trgovački sud prihvatiti žalbu, a time usvojiti i priznati potraživanja radnika. Te su tražbine opravdane i zakonske, te bi bilo pravično i pošteno da ovi ljudi koji su zaradili te otpremnine u konačnici dobiju ta potraživanja, rekao je pravni zastupnik sindikata Vedran Uranija.

Sindikati i bivši radnici naglasili su i da očekuju odluku Visokog suda na njihovu novu žalbu u najkraćem mogućem roku:

- Od velikih zadarskih tvrtki u posljednja dva desetljeća u stečaju ih je završilo još 50-ak, a niti jedna od njih nije opstala. Teška je to situacija, ali to je slika ne samo Zadra, već i cijele Hrvatske. Jedan od primjera je Croatia Zadar Line, nekadašnja čuvena i uspješna zadarska tvrtka. Radna mjesta su nepovratno izgubljena, a ne zna se niti razlog njezine propasti. Notorna istina je da je zakazalo hrvatsko pravosuđe, no te nepravde treba ispravljati, zaključio je Uranija te najavio da će zahtijevati sastanak s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, prosvjed na zagrebačkom Markovom trgu i tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Prije 16 godina zakasnili su s predajom radničkih potraživanja dvije i pol godine. To je, priznaju prosvjednici, otežavajuća okolnost - no ni ovdje ne odustaju.

- Pozivamo sve tvrtke koje su propale na ovaj način da nam se pridruže i da se borimo svi skupa. Tek onda ćemo nešto postići, naglašeno je na prosvjedu.