Svečanošću u zadarskom HNK proslavljen je 25. rođendan Zadarskog lista, prvih i jedinih dnevnih novina u Zadru te jedinih u Hrvatskoj, kako je istaknula voditeljica programa Tamara Šoletić, koji u nazivu nose ime svog grada.

Slavlje je okupilo predstavnike političkog i društvenog života grada, pokretače lista i medijske djelatnike, ali ne i same vlasnike iz slovačke tvrtke JOJ Media House. Oni su od preuzimanja Zadarskog lista 2016. godine ostali nepoznati široj javnosti, a nije ih stigla bolje upoznati niti sama ekipa redakcije. Rođendan su im čestitali brzojavom kojeg potpisuje koordinator za medijske projekte Ivica Božan, čije je pozdrave prisutnima u HNK prenio aktualni urednik i direktor lista Šenol Selimović. Prozvan najvećim slavljenikom među slavljenicima Selimović je obznanio kako će 25. godišnjicu izlaženja lista pamtiti i po rođenju unuka.

- Svaki projekt koji nadiđe svoje osnivače i idejne kreatore, ima svoje realno opravdanje. Zadarski list je to u ovih 25 godina pokazao i dokazao. Nadam se da će ostati sastavni dio ukupnog društvenog života grada i regije, te da će se za njega pobrinuti ne samo tržište, već i oni koji obnašaju javnu vlast. Svatko može reći vi ste privatna novina i to je točno, ali je i činjenica da Zadarski list već funkcionira kao neka vrsta javnog medijskog servisa. Upravo su tu argumenti zbog kojih društvena zajednica treba biti zainteresirana da se projekt nastavi. Nisam bitan ja niti mi, već projekt i njegovo značenje za sveukupni razvitak, poručio je urednik Zadarskog lista.

Prvi urednik zadarske dnevne novine Nedjeljko Jusup naglasio je, po cijenu zamjeravanja nekima, kako lokalne vlasti ne smiju dopustiti da se Zadarskom listu nešto dogodi jer bi to bio i njihov neuspjeh. Jedan od pokretača lista prisjetio se ratnih vremena u kojima su novine nastale, ljudi koji su sumnjali da će dočekati Božić, kao i svih kolega, a posebno onih koji više nisu s nama. Jusup je istaknuo kako su na prodaju vlasništva pristali pod uvjetom da se ulaže u razvitak lista.

- U 25 godina više od 6800 brojeva i preko pola milijuna stranica na kojima je opisano sve što se događalo u Zadru, regiji i svijetu. Mijenjat će se urednici, novinari i vlasnici, ali Zadarski list ide dalje. Zdravi i veseli bili, ali neka nas sve Zadarski list nadživi, poručio je Jusup zahvaljujući u prvom redu i vjernim čitateljima koji su ga prihvatili kao nešto svoje.

Zadarski novinar rekao je i kako su ga kolege iz drugih medija pitali je li za pokretanje lista ikad dobio nagradu.

- Nagradu nisam dobio niti od Grada niti od Županije, ali za mene je najveća nagrada svaki dan kada izađe Zadarski list, poručio je Jusup. Nagradu je pak danas dobio od strane samog lista.

Priznanje je uručeno i suosnivaču Zvonku Kucelinu, višestruko nagrađivanom zadarskom fotografu koji je za svoje umijeće dobio i titulu ekscelencije, te dvjema velikim tvrtkama, OTP banci i Tankerskoj plovidbi zbog financijske podrške radu lista. Za 25. rođendan Zadarski list dobio je i prigodni poštanski žig i omotnicu pa će informacija o rođendanu, prema riječima predsjednika Hrvatskog filatelističkog društva Zadar Igora Černigoja, stići u domove diljem Hrvatske.

Gradonačelnik Branko Dukić u svom je govoru na svečanosti istaknuo kako je Zadarski list postao nezamjenjiva kronika grada te da su novinari oni koji potiču i njih na promjene, dok je dožupan Šime Mršić poručio kako su medije uvijek doživljavali kao partnere koji im pomažu u vidljivosti rada Županije. Tko je sve bio među uzvanicima, kojih su pjesmom zabavljali Zoran Jelenković i Marina Tomašević, pogledajte u fotogaleriji našeg Krešimira Sorića.