U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" slušali smo snimku pokojnog patera Zvjezdana Linića o prisilnim mislima.

Čovjeku treba sloboda misli koje često vrludaju i odlaze te se ne možemo sabrati. Imamo osjećaj da smo podvojeni. Misli su nam nametnute, nisu naše. Žele nas zarobiti. Negativni osjećaji u kojima i mi, nažalost, sudjelujemo poput mržnje, ljubomore, osvete, zavisti i drugih, katkad izgledaju da su jači od nas no, borba i molitva Isusu osloboditi će nas takvih osjećaja. Isus je došao dati oslobođenje mržnje u srcu koja zna zarobiti ljudsko biće. Mržnju često shvaćamo nekakvom obranom od ljudi koji su prema nama loše postupili. To je velika laž! Mržnjom se ne možemo zaštititi. Naš odgovor ne smije biti mržnja, nego ljubav. „Ljubiti neprijatelja svojega" paradoksalan je izraz koji zahtjeva puno hrabrosti i strpljenja. Treba blagosljivljati one koji vas proklinju, samo tako svijet može postati novi. Isus je umro na križu, moleći i blagoslivljajući. To je recept koji nam On daje.

Mi si dopuštamo negativne osjećaje misleći da imamo pravo nekoga mrziti jer nije zaslužio - to je varka đavolska. Nemamo pravo na to, samo na ljubav i praštanje. Ne smijemo dopustiti da u nama boravi mržnja jer onda nismo Isusovi učenici. U svakom od nas postoji patološka mržnja - otpori prema nekim ljudima, što razara našu dušu. Treba moliti za oslobođenje od zavisti i ljubomore koja ubija ljubav i život. Treba postati svjestan svih opasnosti u kojima nam prijeti zlo koje se nameće i ne spada u dostojanstvo djece Božje.

Trebamo željeti pozitivne osjećaje i moliti Boga da nas nauči ljubiti, praštati, da nas oslobodi od zavisti i ljubomore, od svake alergije, antipatije i želje za osvetom, da nas ispuni ljubavlju i da nam hrabrosti ljubiti.

Želim vam ugodnu i blagoslovljenu nedjelju. Pax et bonum!