Fizikalna terapija u novom prostoru Poliklinike bez paravana, odjeknulo je u Hrvatskoj tek kada se novinarima požalila jedna pacijentica. Reakcija je brzo uslijedila uz opravdanje ravnatelja bolnice dr. Željka Čuline kako taj bazični medicinski element zaštite prava pacijenata nije bio predviđen Pravilnikom o minimalnim uvjetima.

Paravani su postavljeni, ali problemi s uvjetima u podrumu Poliklinike u koji je useljen Odjel za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju, ostaju trajno rješenje. Tamo su ovog ljeta pacijenti padali u nesvjest, osoblje i danas traži zraka jer ga dobivaju samo uz pomoć ventilacije koja radi ili ne radi. Kao i Internet kojeg nema u podrumu Poliklinike, gdje su uz Fizikalnu smješteni Nuklearna medicina i Klinička radiologija.

Odličan spoj za pacijente koji dolaze na terapije i rehabilitacije pod neonskim svjetlom, u zagušljive prostore u koje ne dolazi svjetlost a ni zrak, a iz kojeg nekima nije lako ni izaći jer se pogube u potrazi za izlazom. Zbog osjećaja klaustrofobije, doznajemo kako pojedini pacijenti odbijaju terapije. U takvom prostoru, pacijenti se ne osjaćaju dobro i potpuno im je jasno zbog čega većina osoblja tog Odjela žali za malim, ali humanim prostorom u Domu umirovljenika.

Naravno da je sve to teško izreći naglas, pa smo postavili upit ravnatelju bolnice - možete li reći tko je i zbog čega odlučio da se rehabilitacija odvija u podrumu - pod neonom i bez zraka, a zbog čega je Zavod za javno zdravstvo koji ne pripada Bolnici dospio na 4. kat?

Nakon 10 dana dobili smo odgovor:

Dana 12. travnja 2018. na svečanoj sjednici povodom dana Zadarske županije u predavaonici Poliklinike Opće bolnice Zadar obavljena je Primopredaja radova, te su po primopredaji Opća bolnica Zadar i Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije preuzeli građevinu. Obzirom da su projekt, izgradnja i stavljanje u funkciju Poliklinike bili u nadležnosti Ministarstva zdravstva, molimo da daljnje upite postavite nadležnim službama u navedenom Ministarstvu, tako se očitovao ravnatelj Čulina na problematični smještaj Fizikalne, koji za njega očito to nije.

Brigo moja pređi na drugoga. Odgovor smo potražili kod dr. Darija Nakića, bivšeg ravnatelja bolnice i ministra zdravstva, koji je s obje dužnosti vezan za dovršetak i useljenje Poliklinike. On nam je pojasnio kako su medicinski stručnjaci - konzultanti Vijeća Europe koje je odobrilo 150 milijuna kuna za dovršetak radova, napravili taj raspored koji je standard svuda u Europi.

Ja osobno mislim da nama svašta smeta, komentira dr. Nakić, inače pročelnik službe Interne. Zbog pada napona u Poliklinici pokvarila su se tri nova dijagnostička uređaja, zbog čega su pacijenti morali ići na Odjel Interne. U toj situaciji se, prema riječima Nakića, moglo vidjeti koliko je zadarska bolnica dobila s Poliklinikom.

Sadašnji ravnatelj dr. Čulina ima problem s održavanjem zgrade za što se ponavlja natječaj u potrazi za onima koji bi održavao složeni sustav funkcioniranja Poliklinike.

O Zavodu za javno zdravstvo u Poliklinici  pisat ćemo kada skupština Zadarske županije donese odluku prodaji zgrade na Kolovarama.