U Zadru je otkrivena nova teroristička ćelija kojoj su na meti - biciklisti.

Dok Agencije glume glumu i kako vole bicikle grickajući EU fondove, a Grad glumi glumu kako se upinje građane potaknuti na što češće korištenje zdravog prijevoza, istovremeno, članovi prometne terorističke organizacije noću obilaze i prevrću šahtove po gradskim ulicama. Okreću ih u smjeru vožnje, preokreću naopako, premještaju na nelogična mjesta...pokušavajući polomiti kosti prvom naivnom biciklistu ili barem razbiti mu gumu.

Biciklisti su u Zadru kao neželjeni sudionici u prometu, kao prometni abortus, prisiljeni voziti uz rub kolnika preko svih šahtova, pa tako neizbježno i preko rečenih šahtova, koji su pod kontrolom terorističke organizacije koja sebe naziva "Šahtari". A kad se kotačem dođe na okrenuti šaht, pitanje je samo - hoće li popustiti kotač, puknuti guma ili će svoga vozača prebaciti preko glave na cestu.

Ti retardi, pripadnici Šahtara, već godinama siju strah među biciklističkom populacijom i nitko da im stane u kraj. Naravno, službe daju sve od sebe, ali beskrupulozni Šahtari znaju točno koja je cesta Državna i kako Grad tu nije na svome.

I baš kada se Grad umori, a Država uputi svoj teški parni stroj u namjeri da prekine teror koji siju u Zadru, Šahtari vješto prebace prevrtanje šahtova sa državnih na lokalne ceste i tako u krug izbjegavaju neumorne službe koje za njima tragaju bez uspjeha.

Postoji li neka znanost koja se bavi postavljanjem šahtova, ili bi i obični cestari trebali znati kako ga (njega-Šaht) postaviti, a da ne ugrožava ionako prorijeđenu populaciju biciklista, u koje se jalovo i prijetvorno kune i gologuza politika i autistični projektanti i besprizorni nadzornici i podkapacitirani izvođači i tupavi građani.