Oporbeni vijećnici upozorili su na sjednici Županijske skupštine kako je Zadarska županija, kao i njene pojedine ustanove poput Zadre Nove i ŽUC-a, same sebi svrha i nepotrebne, te bi ih trebalo ukinuti.

Marjana Botić (Akcija mladih) rekla je kako bi se Zadra Nova posebno morala ukinuti nakon odluke s ove sjednice, kojom ona postaje koordinator za neke javne ovlasti koje županija ima u svojoj ingerenciji.

- Ništa ne rade osim što radi županija, koju ionako treba ukinuti. Jedina korist bila je pomoć poduzetnicima, a sada se iz statuta briše obavljanje svih poslova koji se odnose na poticanje malog i srednjeg poduzetništva, privlačenje investitora, edukaciju, izradu elaborata. Briše se jedino što je moglo barem malim poduzetnicima služiti pa predlažem njezino ukidanje.

Za ukidanje same Županije na točki o izvršenju proračuna založio se i njezin kolega Ante Rubeša, koji je tražio da mu se da podatak koliko se novca od ukupnog proračuna troši za razvojne projekte, a koliko "odlazi u vitar", to jest na plaće zaposlenika. Drugačije mišljenje iskazala je Vesna Sabolić.

- Županija nije računovodstveni centar, imala je i do sada značajnu ulogu, posebice u društvenim djelatnostima, a tek s novim zakonom, kad se objedinjuje s državnom upravom, njezin utjecaj bit će izuzetan. Ljudi će stvarno pomisliti da mi ovdje postojimo zbog sebe, a to nije istina, rekla je Sabolić.

- Ma o kakvom to utjecaju govoriš? Ovo triba ukinuti što prije da bi narod prodisao, odgovorio joj je Rubeša.

Na udaru su se našle i Županijske ceste, o kojima je izvješće podnio v.d. ravnatelja Branko Kutija.

- Ovo je jedan od eklatantnih primjera razvoja županije i koga sve plaćamo. Ova tvrtka već mjesecima nema direktora, nego se namještaju sve nove spačke da bi se zaposlio čovjek koji nije kvalificiran, rekao je Rubeša.

Kada je inzistirao da mu se Kutija, pročelnik Krešimir Laštro i župan očituju o mostu Turanj - Pašman, koji nije bio dio točke, Lončar mu je izrekao dvije opomene i isključio ga sa sjednice. Unatoč tome, Rubeša je bio jedan od rijetkih članova oporbe koji je dočekao kraj sjednice.