Nakon više od mjesec dana šutnje iz gradske uprave, konačno smo dobili informaciju o visini penala za višestruko kašnjenje radova na Putu Stanova.

Na temelju konačnog obračuna prošli tjedan potpisan je zahtjev za naplatu penala u iznosu od 10% od vrijednosti radova, što znači da će splitski Cestar investitoru, Gradu Zadru, morati isplatiti oko pola milijuna kuna.

Oni su rekonstrukciju 500 metara ceste odužili na devet umjesto predviđen sedam mjeseci i time probili dva roka koja su dobili od Grada. Splićani su gradilište povjerili podizvođaču, zbog čije je loše izvedbe nadzorna služba iz tvrtke Gin Company investitoru predlagala raskid ugovora. No, Grad se tada oglušio na njihov zahtjev, a nakon brojnih kritika javnosti gradonačelnik Branko Dukić izlaz je pronašao u ljutitoj najavi penala.

Prema našim saznanjima, ovo je prvi put da zbog kašnjenja radova gradska uprava na ovaj način financijski tereti građevinare. Dosad je to učinjeno jedino putem naplate garancije Ploteru nakon raskidanja ugovora za obnovu Kneževe palače.