Ministarstvo poljoprivrede razriješilo je spor između lokalnog stanovništva te ribara i školjkara Saše Elesa zabranom skupljanja školjkaša, puževa, spužava i bodljikaša u cijelom Paškom zaljevu. Tako će barem u sljedećoj godini svi koji su se bavili ovim unosnim poslom i izvozom u Italiju ostati bez zarade, dok će organizmi koji imaju neprocjenjivu ulogu u filtriranju vode i održavanju ekosustava dobiti novu priliku za oporavak.

- Ovom odlukom se radi znanstvene evaluacije stanja bioloških resursa u svrhu održivog upravljanja biološkim bogatstvima zabranjuje sakupljanje školjkaša (Bivalvia), puževa (Gastropoda), spužava (Spongia) i bodljikaša (Echinodermata) u razdoblju od dana stupanja na snagu ove Odluke do 15. listopada 2020. godine u akvatoriju Paškog zaljeva omeđenog spojnicom Rta Sušac i Rta Sv. Nikola, navela je u odluci ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković.

Jasno je kako su se u Upravi za ribarstvo osim znanstvenim vodili i praktičnim razlozima. Prošle dvije godine bile su obilježene sukobima vlasnika ribarskog obrta "Polip" Saše Elesa, koji se specijalizirao za ovakav vid izlova, te domaćih školjkara, koji su s njim ranije surađivali ali su se u međuvremenu osamostalili. U jednom slučaju ometali su ga plovilima dok je ronio loveći puževe volke, zbog čega je obolio od dekompresijske bolesti. Oštećeno mu je plovilo, ukradena ronilačka oprema, vikali mu da će na njega baciti minu...

Lokalno stanovništvo Elesa je prijavilo policiji i angažiralo ribarsku inspekciju Ministarstva poljoprivrede, koja je utvrdila kako tvrtka ima uredne papire i registirana je za ribarenje i školjkarenje. No pritisak lokalnog stanovništva je rastao, zajedno s pritiskom ekoloških udruga, koje su smatrale da ovakvim izlovom dolazi u piitanje očuvanje cijelog ekosustava.

- Paška uvala je pretežito pjeskovita uvala i ima puno školjaka. Te školjke su prirodni pročišćivač mora i o tim školjkama ovisi cijeli ekosustav. Ako nestane školjki, naša vala će se zaprljati, a sa samo jednim ulazom širokim oko jedne milje ona se jednostavno ne može sama profiltrirati. S jedne strane školjke filtriraju more, a s druge strane njima se hrane orade i hobotnice, objašnjavao je tada Tomislav Zubović iz Udruge Veli Škoj Zubovići.

Njegov prijedlog da se ukine kompletno školjkarenje Minsitarstvo je uvažilo, a tek treba vidjeti kako će na to reagirati domaći školjkari, koji će također biti pogođeni ovom odlukom.