Nakon što je zagrebački Županijski sud zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka ukinuo prvu presudu, danas je na zadarskom Općinskom sudu donesena nova presuda za slučaj dvostrukog bombaškog napada na sjedište PU zadarske u Ulici bana Josipa Jelačića.

Presuda je ostala ista - Siniša Glavić dobio je jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te nedozvoljeno posjedovanje oružja, dok je Nino Grdović ponovno oslobođen optužbi i time povezanosti s eksplozijama na Voštarnici.

Glavić je tako proglašen krivim što je 16. travnja 2018. oko 2:30 sati u noći u dvorište policijske uprave, neposredno ispred Odjela kriminaliteta droga, bacio eksplozivnu napravu koja se sastojala od 200 grama TNT-a s detonatorskom kapislom, pri čemu samo pukom srećom nije došlo do ozljeđivanja policijskih službenika. No za bombaški napad koji se dogodio četiri mjeseci ranije Glavić je oslobođen krivnje.

- Za djelo iz travnja, po mišljenju suda, postoji puno dokaza, od toga da je nađen Vaš DNK na opušku, do toga da postoji snimka kako se ta cigareta baca točno ispred PU zadarske, nakon čega u vrlo kratkom vremenu dolazi do eksplozije. U stanu kojeg koristite u Zadru nađeni su dijelovi TNT-a, eksplozivne naprave, koji u potpunosti svojim sadržajem odgovaraju onome što je nađeno na mjestu događaja. No za djelo u prosincu tragovi na mjestu događaja u potpunosti se ne podudaraju s onim što je nađeno na Vašoj jakni i hlačama, niti se radi o istoj vrsti eksploziva, a ostalih tragova nema, istaknula je pri izricanju presude sutkinja Mitra Meštrović.

Jedina razlika u presudi je ta što Glavić ovaj put neće snositi troškove sudskog postupka.

- Malo sam bolje razmislila i s obzirom da su troškovi veliki, oko 43 tisuća kuna, jer se radi o centru za forenzička istraživanja, a Vi ste potpuno nezaposleni, nemate ni primanja ni imovine, pa sam ih ipak stavila na teret proračunskih sredstava, istaknula je Meštrović.

Drugookrivljenog Nina Grdovića sutkinja Općinskog suda u Zadru je zbog nedostatka dokaza ponovno oslobodila optužbe Općinskog državnog odvjetništva koje je smatralo kako je Glavić upravo na njegov nagovor bacio bombu na policiju jer je ovaj bio revoltiranom optužnicom za drogu. Meštrović je istaknula kako nema dokaza o komunikaciji i povezanosti u to vrijeme, s čime se ne slaže DORH koji najavljuje novu žalbu na ovu presudu.

I dok osuđeni Glavić na slobodi čeka pravomoćnost presude, Grdović je danas vraćen u istražni zatvor gdje se nalazi zbog prijetnje šefu krim policije Bori Mršiću.