ZADAR- Uz novu šetnicu uz uvalu Jazine osvanula je jedna klupa koja, s obzirom na to kako je postavljena, izgleda kao pilot projekt. Malo je na obali, a malo na zelenoj površini.

No, to će biti jedna od šest klupa koje se planiraju postaviti. Iako nisu predviđene projektom, kojeg u ime Grada Zadra vodi Odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje, one će u srijedu, doznajemo od pročelnika Darka Kasapa biti instalirane na šetnici. Stavit će se i koševi za smeće. Sve je to dio komunalne opreme prostora, od novouređenog parkirališta, preko zelene površine uz koju je postavljeno navodnjavanje i stare javne rasvjete.

Novi obalni zid luke, otvorene za javni promet koja ima status komunalne lučice, širok je tri metra. Popločan je bračkim kamenom i pretvoren u šetnicu koja prolazi cijelom obalnom linijom uvale Jazine. Par klupa je u prethodnoj fazi radova postavljeno kod Veslačkog kao i u dnu uvale Jazine. Upravo sjedenje na tim klupama idealno je za meditativno uživanje u zadnjim zrakama sunca, moru i brodovima. Na klupama koje su davno prije postavljene uzduž obale na Branimirovoj obali, Zadrani se rado okupljaju i odmaraju. Klupe su dio mediteranskog života na otvorenom.

Uređenje uvale Jazine od samog početka odvija se partnerski - Grad i Zadarska županija koja financira projekt preko Županijske lučke uprave kao nositelja investicije. U završnoj fazi najviše je potegla Država jer se preko Ministarstva mora za uređenje lokalne lučice izvuklo četiri milijuna kuna.

Radovi na uređenju Jazine počeli su krajem 2012. godine. Projekt je izradio D&Z za sve četiri faze. Akropolis iz Splita je počeo i završio radove nakon sedam godina. Županijska lučka uprava mora prikupiti dokumentaciju iz svake faze uređenja Jazina za tehnički pregled kojeg trebamo zatražiti od nadležnih službi Grada Zadra kako bi dobili uporabnu dozovolu, najavio je ravnatelj ŽLU, Davor Škibola.