Vijećnici Zadarske županije na prošloj su sjednici u više navrata županu Božidaru Longinu postavili pitanje o nagradi koju je Gaženica dobila u Hamburgu, za cruisersku luku s najvećim napretkom.

- S obzirom na ogromne PR-ovske napore privatne tvrtke koncesionara Gaženice da nas uvjeri u ono što samo Vaše oči vide, a to je da je Gaženica uzorna luka uvom radu, možete li mi kao istaknuti član Upravnog vijeća saznati koliko je ta tvrtka točno uplatila za koncesijsku naknadu za prošlu godinu i do sada, kad se već hvalite s onim bezvrijednim nagradama?, pitala ga je Marjana Botić iz Akcije mladih.

- O dijelovima vaših pitanja već sam se više puta očitovao pa se nemam potrebe ponavljati. Koliko god vam bilo teško, kao stanovnica Zadra i Zadarske županije, mogli ste barem čestitati Lučkoj upravi Zadar na renomiranom međunarodnom priznanju i nagradi, odgovorio je Longin.

- Mi smo to prozvali kao najbolja luka na svijetu, a nagrada je za najveći napredak u upravljanju lukom. Onda sam pogledao zašto je to najveći napredak i vidio da je Lučka uprava Zadar vodila luku sa 2017. na 2018. i imala preko 20% rasta dolazaka kruzerskih gostiju. Između 2018. i 2019. je to poraslo za nekih 10-ak posto, što je očito bilo bitnije nego ovih dvadesetak. Pa su zato gospoda iz Global Port Holdiga dobila tu nagradu koja je navodno cijenjena u svijetu. Volio bih da svim vijećnicima na slijedećoj skupštini dostavite jedan presjek svih medija koji su objavili tu velebnu nagradu u svijetu. Ja sam pokušao tražiti na internetu i nijedan relevantan medij nisam uspio naći. Možda moja tražilica ne radi dobro, možda ja ne znam engleski pa ne znam ni upisati, ali eto ako Vi znate onda ćemo i zapljeskati, rekao je Rudolf Dvorski (MODES).

- Poštovani gospodine Dvorski, također i vama mogu kazati da ste, koliko god vam bilo teško, mogli barem čestitati Lučkoj upravi Zadar na dobivenom međunarodnom priznanju i nagradi, a podatke o medijima koji su u svijetu tu vijest prenijeli pokušajte zatražiti od Lučke uprave Zadar ili „guglajte" i dalje.

Drago Čulina (MODES) rekao je kako je bilo lijepo da Zadar slavi u jednom takvom gradu, ali nedostaje objašnjenje tko je dobio nagradu.

- Ako znamo da je zakupnik bio taj koji je slavio kao laureat, onda je pitanje, odnosi li se to na one ljude koji su ostvarili taj broj o kome govorimo od 150.000 putnika? Ili se radi o lučkoj upravi, o turističkim zajednicama grada ili županije? Ako ovi drugi nisu sudjelovali u ostvarivanju te nagrade, što su oni radili tamo osim ako su otišli vidjeti kako funkcionira hamburška luka od 1189. godine, i to kao javna ustanova, iz koje u jednoj godini ode ili se vrati više od 900 tisuća putnika. Jesu li oni išli vidjeti kako to u jednoj državi s visokom dozom socijale u kapitalizmu može nešto funkcionirati kao javno, a mi na samom startu u ovoj zemlji na javnom dobru odmah tražimo privatnika koji će koncesionirati taj dio za mizerih 200.000 eura?, pitao je Čulina.

- Nagrada je dodijeljena Putničkoj luci Zadar (Zadar Cruise port). U sklopu sajma u Hamburgu „Sea trade Europe" održan je i prezentacijski dio sajma na kojem smo zajedničkim štandom predstavili turističke potencijale Zadra i Zadarske županije. Zajednički nastup imali su Turistička zajednica Zadarske županije i Grada Zadra, Zračna luka Zadar, Lučka uprava Zadar te Zipo. Na taj način polučili smo kvalitetniji efekt našeg nastupa te uštedjeli na troškovima. Smatram da je to dobar i kvalitetan način turističke promocije te u tom smjeru trebamo ići i dalje, odogovorio mu je Longin pisanim putem.