Ugledni engleski dnevnik Guardian izvijestio je o velikom uspjehu zadarske arheologinje Vedrane Glavaš, koja je sa svojim timom razvila arheološku metodu pronalaska ljudskih ostataka uz pomoć psa.

Rad o ovoj metodi objavljen je prošle godine u međunarodnom časopisu Journal of Archaeological Method and Theory. Voditeljica arheoloških istraživanja Vedrana Glavaš sa Sveučilišta u Zadru i bivša glavna instruktorica potražnih pasa HGSS-a Andrea Pintar istražile su na padinama Velebita u blizini Karlobaga pretpovijesne grobove, a posebno obučeni potražni psi namirisali su na lokalitetu Drvišica na Velebitu ostatake ljudskog tijela pokopane prije tri tisuće godina.

Glavaš je pronašla nekoliko grobnica u nekropoli u blizini prapovijesne utvrde na Drvišici, koja datira iz osmog stoljeća prije Krista. Nadajući se da će pronaći više, kontaktirala je Andreu Pintar, trenericu koji radi s psima koji služe za njuškanje grobova u kriminalističkim istragama. Ona je 2015. odvela belgijsku i njemačku ovčarku na grobove iskopane prethodne godine, te su oni otkrili sva tri groba, iako su ljudski ostaci, povezani artefakti i okolno tlo uklonjeni a područje je bilo izloženo vjetru, suncu i kiši.

Porozna stijena oko iskopanog tla vjerojatno je apsorbirala dovoljno mirisa raspadanja da su ga psi još mogli otkriti. Glavaš je potom pustila pse na područje za koje je sumnjala da bi moglo kriti više ostatka te su uz pomoć pasa otkrili šest novih grobnica. One su se sastojale od malih kamenih sanduka za ukop u sredini zidanog kamenog kruga, promjera oko pet metara. Svaka škrinja sadržavala je sitne kosti poput prstiju i stopala nekoliko pojedinaca - možda i nekoliko generacija iz iste obitelji - zajedno s kopčama i drugim artefaktima.

Angela Perri, postdoktorska istraživačica arheologije na Sveučilištu Durham, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da je upotreba pasa za otkrivanje grobova posebno obećavajuća tehnika jer je nerazorna i može se koristiti u situacijama u kojima radar ili druge tehnike prodire u zemlju. "Čini se kao prilično sjajan način da se krene naprijed u arheologiji", rekla je.

Perri, koji proučava drevnu povijest o tome kako su ljudi prvi počeli pripitomljavati i koristiti pse, kaže da je ova tehnika najnovija u dugoj ljudskoj povijesti korištenja pasa kao biotehnologije. "Još uvijek pronalazimo nove načine da nam psi pomognu", rekla je.