Informativno-ekološka akcija pod nazivom "Pogodi pravi koš" u subotu je na Forumu okupila poznata lica koja su odigrala posebno osmišljene utakmice s ciljem jačanje svijesti građana o potrebi pravilnog razdvajanja otpada.

Zadatak je bio iz košare na sredini terena, u kojoj su se nalazile plastične boce i kugle od papira, u roku od 3 minute trčati prema svojim koševima i s linije za bacanje što brže pravilno razvrstati pripremljeni otpad - papir u plavu, a plastiku u žutu kantu.

U prvoj polufinalnoj utakmici tim Grada Zadra s pročelnicima Šimom Erlićem i Ivicom Katićem na čelu s igračem KK Zadar Dominikom Gilbertom, susreo se s timom Čistoća 1 kojeg su činili direktor istoimene gradske tvrtke, Dragan Maračić, i tehnički direktor Pere Zubčić kojih je isto predvodio igrač KK Zadra, Jan Palokaj.

U drugoj polufinalnoj utakmici Tim sportašica, kojeg su činile Marija Baraba, članica Krav Maga Kluba Zadar, te Vanja Tokić, nagrađivana zadarska bodybuilderica, susreo se s timom Čistoća 2 s legendarnim djelatnicima Dadom i Vladom.

Sudac je bio Željko Žilavec, direktor KK Zadar, dok su žiri činili Ivan Ištuk (KK Zadar), Vesna Đili (Čistoća d.o.o.), Žana Klarić (Grad Zadar) i Romana Pleša (voditelj događaja). Određena pravila igre, poput negativnih bodova za otpad koji završi u krivom košu ili van njega, učinila su igru zanimljivijom.

Do finala su dogurali timovi Grad Zadar i Čistoća 2, a pobjedu su na kraju odnijeli djelatnici gradske uprave. Za vrijeme odigravanja utakmica prisutnim građanima dijelili su se informativno-edukativni letci kampanje Pogodi pravi koš. Akciji su se priključili i građani, među kojima i mladenci koji su zajednički životni put započeli pozitivnom gestom pravilnog razvrstavanja otpada te iz prve pogodili pravi koš.

Aktivnost/event se provodi u sklopu projekta „Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra". Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Svrha projekta je da se potakne građane Grada Zadra na savjesno i odgovorno gospodarenje otpadom. Projektne aktivnosti osmišljene su na način da kombinacijom izobraznih i promotivnih aktivnosti sinergijski nametnu poruke kampanje široj javnosti i svim ciljnim skupinama projekta. Glavna svrha strateškog pristupa izgradnji svijesti stanovnika grada Zadra je omogućiti kontinuiranu i sustavnu komunikaciju u području održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, ponovnu uporabu predmeta i kućno kompostiranje.