Prije desetak godina bilo je nezamislivo u našim krajevima u listopadu vidjeti turiste u obilasku grada ili županijskih destinacija. Puno toga se promijenilo, sezona se produžila a danas ih je nas našem području oko 10.000. Zadovoljstvo sezonom i posezonom izrazila je direktorica Turističke zajednice Mihaela Kadija, koja je jučer gostovala na Radiju 057.

- Trenutačno imamo fascinantno povećanje od 15 posto u dolascima i 20 posto u noćenjima. Idu nam na ruku dobro vrijeme, odlične linije i dobra ponuda. Letovi niskotarifnih kompanija traju do kraja listopada, nakon čega će se smanjiti broj aviogostiju, ali će i dalje pristizati gosti s udaljenih tržišta, posebice azijskih, koji nisu vezani takvim linijama. Sve u svemu, Zadarska županija je u prvih devet mjeseci briljirala te ima najveći rast u Hrvatskoj, rekla je Kadija.

Osim ponude uz more jača i ponuda ruralnog turizma. Benkovčani su kao pioniri krenuli s kućama s bazenima, a danas je to svakodnevna pojava u svim krajevima županije.

- Ti iznajmljivači su malo sramežljivi, teško ih pronalazimo a željeli bismo još više istaknuiti taj segment naše ponude. Oni koji njeguju tradicionalno, autohtono uređenje i arhitekturu, doprinose ponudi cijele destinacije. Vjerujem da dobro posluju i da im pomoć ne treba, jer imaju svoje vlastite kanale prodaje, ali voljeli bismo uspostaviti suradnju i predstaviti ih na našoj redizajniranoj web-stranici, kaže Kadija.

Sve je to prepoznato na Danima hrvatskog turizma, s kojih je u Zadarsku županiju došlo osam nagrada.

- Najdraže su mi nagrade koje dolaze ljudima, posebno ona koja je došla Saši Bačiću, koji se pokazao kao pravi čovjek, iznajmljivač, kada je turistima kojima je taksist naplatio preveliki račun darovao besplatno noćenje, zatim policajki godine Sandri Rončević, Danijeli Vulin iz TZ Pakoštane, pa nagrada za životno djelo Frani Skoblaru koji je puno toga ostvario...

Veliku korist Zadarska županija očekuje od nagrade koju je Putnička luka u Gaženici dobila u Hamburgu, kao luka koja je najvipe napredovala.

- Nstojanje da postanemo home port bi nam donijelo veliki ekonomski značaj. Ovo je veliki plus u tim nastojanjima, trebamo se dobro pozicionirati, pokazati da smo ozbiljna luka. Nema gužvi, pristup sa Zračne luke je izuzetno brz, to je velika prednost za njezin razvoj.