ZADAR- Prvi red kuća uz Trpimirovu obalu, od kojih je većina građena u doba talijanskog Zadra i ranije, ponovno je postao elitni dio Grada.

Tamo je najviše secesijskih vila od kojih je većina bila prilično zapuštena. Vlasnici ili stanovnici nisu mogli održavati razinu urbaniteta kakva je bila ranije. Ali došli su novi vlasnici, odnosno kapital koji je preobrazio izgled i unutrašnje uređenje tih kuća. Nedavno je srušena građevina u kojoj je nekad bio prostor Koke iz Varaždina sa stanom - devastirano i ružno zdanje iz 60-tih godina prošlog stoljeća. Vlasnica tog terena postala je Slovakinja Martina Kanova. Za nju je projekt nove kuće izradila zadarska arhitektica Romana Lasan, a radove bi uskoro trebao izvoditi Fain. Građevinska dozvola izdana je u svibnju ove godine. Izgradit će se, doznajemo, obiteljska kuća s prizemljem i dva kata te ravnim krovom - u skladu s prošlom i sadašnjom arhitekturom.

Što će se tiče kupovine nekretnina, Slovaci su u najezdi na zadarskom području. Na Trpimirovoj obali oni su, prema dostupnim informacijama, postali vlasnici vile Tripalo te kuće poznate pod zadarskim nazivom "Venti Vento". Bila je vila Eligija Smiricha, dok je drugi brat Giovanni imao svoju vilu uz koju je doveo sfingu u znak ljubavi prema svojoj supruzi.

Vila Bugatto iz 19. stoljeća došla je u posjed Turčina, Ferita Faik Sahenka, vlasnika Dogus grupe koji se baš i nije nauživao tog prostora od kada je prije dvije godine vila useljena. Nažalost, druga građevina koja je također bila vila obitelji Luxardo, današnja Maraska sada je preuzela primat rugla i zapuštenosti uz Trpimirovu obalu.

Sva vanjska obnova odvija se prema konzervatorskim uvjetima jer je prvi red do mora - sve do Vitrenjaka pod njihovom zaštitom upisano u registar kulturnog dobra. Trpimirova obala ostaje, međutim, komunalno zapuštena i opasna za promet - gradska prometnica koja nema zaštitu s mora, lošu rasvjetu i koja bi trebala biti uređena kao i uvala Maestral i Dražanica uz koju ide ta cesta nekad zvana "oko Borika".

Malo svjetla dobili smo iz Odjela za komunalne poslove koji je podigao tri stupa javne rasvjete koja će baš večeras zasvijetliti na potezu od Yachtinga do Ferijalnog - opasnog za vozače i prolaznike.