Danas u 14 sati u funkciju je puštena električna punionica za automobile na Branimirovoj obali, kod palmi između Branimira i Veslačkog kluba. Koliko je ekologija Gradu i Županiji važna pokazuje podatak da su na otvaranje punionice na dvama parkirališnim mjestima stigli gradonačelnik Branko Dukić, dogradonačelnik Ante Babić, župan Božidar Longin, nekoliko pročelnika i stručnih suradnika u Gradu i Županiji...

 

- Grad Zadar prihvatio je smjernice Europske unije o smanjenju emisije CO2 te kontantno ulaže u punionice vozila, a ovo je već četvrta takva. Vjerujem da će u sljedećih 20 godina sva vozila bili na električni pogon. Želimo punionice postaviti na što više mjesta kako bi se građani i turisti mogli opskrbljivati bez problema. Vjerujem da će od sljedeće godine i Grad Zadar u svom voznom parku imati prvi električni automobil, rekao je gradonačelnik Dukić.

Ana Bajlo iz Gradske uprave prezentirala je učinak punionica na zaštitu okoliša. Punjenje automobila, ovisno o modelu, traje od jednog do četiri sata. Parkiranje i punjenje za sada je besplatno, no u doglednoj budućnosti HEP će početi naplaćivati uslugu. Ona će i dalje biti daleko jeftinija od korištenja fosilnih goriva.

- Grad Zadar je potpisnik Sporazuma gradonačelnika, prema kojem se obvezao do 2030. godine smanjiti emisiju CO2 za 40 posto. Naše punionice za sada koriste uglavnom turisti, a od 2017. koristilo ih je 550 vozila, te je ovakvim pogonom prijeđeno 100.000 kilometara, rekla je Bajlo.

Ante Perkov iz Odjela marketinga OTP banke rekao je kako su ovakvi projekti dio njihove strategije te da su na zgradama svojih banki montirali tri solarne elektrane.