Župan Božidar Longin otvorio je u prostoru crkve sv. Nikole međunarodnu konferenciju pod nazivom "Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji: iskustva, metode i nove spoznaje" - CRUA 2019 koju je organizirao Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, u suradnji sa zadarskim Sveučilištem.

- Zadarska županija oduvijek je bila okrenuta moru i živjela s njim i od njega. Spomenimo naš geografski položaj na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana i činjenicu da je baš ovdje udaljenost između Hrvatske i Italije najmanja. Ne možemo zanemariti ni to što je površina naše županije gotovo potpuno jednako podijeljena između kopna i mora, a ni to što su naši pomorci od pamtivijeka bili znani na svim morima svijeta, rekao je danas otvarajući međunarodnu konferenciju župan Božidar Longin dodajući kako se ovim našim područjem plovilo oduvijek. 

Spomenuo je i da su trgovački brodovi još od antike prolazili našim područjem noseći dragocjeni teret između dviju jadranskih obala, ali i iz ostalih dijelova Mediterana.

- Također, našim su morem brodile i vojne lađe. A neke od lađa su i tonule jer s morem se nije šaliti, treba ga poznavati i poštivati. Ono što je more progutalo, ostalo je na dnu i prolazile su godine, desetljeća, stoljeća... S razvojem podvodne arheologije ti podvodni nalazi ukazali su se kao svjedoci svoga vremena, kao pripovjedači priča o nekim davnim ljudima, običajima idogađajima. Održavanje ove međunarodne konferencije svakako je značajno kako za same sudionike i struku, tako i za građanstvo kojem će kroz javna predavanja biti približena važnost zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine, istaknuo je župan i rekao kako je zadaća konzervatora-restauratora očuvati sve predmete koji izranjanju iz dubina, a kako bi sadašnje i buduće generacije mogle doživjeti i upoznati našu zajedničku prošlost.

Na svečanosti otvaranja govorili su i pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica i ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Mladen Pešić.

Zadarska županija pokrovitelj je ove međunarodne konferencije koja se održava i sutra na Sveučilištu u Zadru.

Svrha konferencije je okupiti znanstvenike i stručnjake koji se bave konzervatorsko-restauratorskim radovima podvodne arheološke baštine kako bi se jačanjem suradnje i umrežavanjem doprinijelo intenzivnijem povezivanju te razmjeni znanja i iskustva.

Predavanja će održati hrvatski i strani stručnjaci, predstavnici uglednih inozemnih sveučilišta i instituta iz 11 zemalja (Slovenija, Italija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, Portugal, Kanada, SAD, Kolumbija, Južna Koreja).