U Gradskoj knjižnici Zadar, ogranak Bili brig organizirana je edukativna radionica za predškolce "Kamo s kojim otpadom - Svakodnevni postupci za smanjenje otpada".

- Najmlađe Zadranke i Zadrane smo naučili koje vrste otpada postoje, koja boja kante je za koju vrstu otpada te što sami možemo napraviti kako bi smanjili količinu otpada i pridonijeli čistoći našeg grada. Naši mali sugrađani su nam koretiv društva te će svoja nova saznanja primijeniti kod svojih ukućana, ističu iz Udruge Eko Zadar.

Veliko zanimanje mališani su pokazali za igračke napravljene od otpada. Oporabom kartona pokazano im je kako izraditi društvenu igru: Tko će brže, boca od omekšivača za rublje postala je vjetrokaz, a od starog materijala napravljene su igračke sove, medvjedići i konjići.

- Svi mi svakodnevno proizvodimo otpad, od svog rođenja, svaki dan. Svojim svjesnim postupcima možemo smanjiti otpad. Kako znamo da je životni vijek jedne plastične vrećice preko stotinu godina, a plastičnu vrećicu koristimo cca. 12 minuta, možemo si dočarati koliko svaki dan pridonosimo zagađenju okoliša. Upozorili smo ih da paze na svoje ukućane te da ako ukućani odlaze u trgovinu, uz novčanik trebaju ponijeti i platnenu vrećicu.

Djeca razumiju i problem plastičnih boca te su zaključili da ne žele kupovati plastične boce već koristiti staklene ili aluminijske koje se mogu koristiti više puta.

Mališani su često bili svjedoci kako odrasli zagađuju prirodu te se čude tome kako veliki, odrasli ljudi toliko često griješe. Curica čiji je djed ribar rekla je da djed baca čikove u more.

Svaki dan svatko od nas treba raditi na smanjenju otpada. Važno je da ga pravilno odvojimo i sigurno zbrinemo, međutim prva i najbitnija aktivnost u smjeru odgovornog odnosa prema okolišu je upravo nastojanje i svakodnevno zalaganje da se smanji stvaranje novog otpada. Radionicu u Gradskoj knjižnici posjetila su djeca i odgajateljice iz DV Smiješak.